هنر درگیر کردن استراتژی های مدیریت کلاس درس برای آموزش در دوران کودکی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی، مدیریت و علوم اجتماعی
- کد COI اختصاصی: PSYEDUCON01_0811
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 141
نویسندگان
کارشناسی، زبان و ادبیات فارسی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
کارشناسی ، آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان تبریز
کارشناسی، آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان تبریز
چکیده
این مقاله به بررسی هنر درگیر کردن استراتژی های مدیریت کلاس درس در آموزش دوران کودکی و اهمیت آنها در ایجاد یک محیط یادگیری مثبت می پردازد. این مطالعه چارچوب های نظری، استراتژی های موثر، مزایا و چالش ها، توسعه حرفه ای و رویکردهای همکاری در مدیریت کلاس درس را بررسی می کند. این تحقیق از روش بررسی ادبیات برای ترکیب مطالعات موجود و شناسایی یافته ها و مفاهیم کلیدی استفاده کرد. یافته ها نشان می دهند که ایجاد انتظارات و قوانین روشن، ایجاد یک فرهنگ کلاسی مثبت و فراگیر، ترویج مشارکت و مشارکت فعال، و مدیریت موثر انتقال ها و روال ها، استراتژی های حیاتی در مدیریت کلاس در دوران کودکی هستند. اجرای این استراتژی ها منجر به نتایج مثبتی مانند بهبود رفتار، مشارکت و پیشرفت تحصیلی فراگیران جوان می شود. با این حال، چالش هایی مانند نیازهای متنوع دانش آموز و موانع اجرایی باید مورد توجه قرار گیرند. توسعه حرفه ای مستمر برای مربیان و رویکردهای مشارکتی بین ذینفعان برای تقویت شیوه های مدیریت کلاس ضروری است. این مطالعه پیامدهای آن را برای مربیان و سیاست گذاران برجسته می کند و بر اهمیت تامین منابع و حمایت از طرح های توسعه حرفه ای و ترویج همکاری برای ایجاد محیط های یادگیری پرورشی تاکید می کند. سیاستگذاران باید بودجه را اولویت بندی کرده و منابع را برای حمایت از شیوه های مدیریت کلاس درس موثر تخصیص دهند.کلیدواژه ها
مدیریت کلاس درس، آموزش در دوران کودکی، راهبردها، توسعه حرفه ای، همکاری.مقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.