بررسی مقایسه ای فرایند همگونی در گونه های زبانی استان فارس
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین، دوره: 7، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_ADAMA-7-3_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 104
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان شناسی همگانی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه اصفهان، ایران
دانشیار گروه زبان شناسی همگانی، دانشکده علوم انسانی،دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
دانشیار گروه زبان شناسی همگانی، دانشکده علوم انسانی،دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
مقاله حاضر به بررسی فرایند همگونی در همخوانهای پانزده گونه زبانی استان فارس از جمله شیرازی، شورابی، کازرونی، دوانی، عبدویی، ممسنی، پاپونی، ریچی، بیروکانی، دادنجانی، مهبودی، زاخرویهای، قلاتی، لاری و خنجی در چارچوب واجشناسی زایشی می پردازد. داده های مورد نیاز برای انجام این تحقیق از اسناد مکتوبی چون کتابها، پایان نامه-ها و مقاله ها استخراج شده است. علاوه بر این در صورت نیاز به داده های بیشتر و یا تایید صحت داده های جمع آوری شده از اسناد مکتوب، با گویشوران گونه های مذکور مصاحبه و گفتار آنها ثبت و ضبط شده است. بررسی داده ها نشان داد که در این گونه های زبانی همگونی در خوشه های دو همخوانی /-st/ و /-nb/ از بسامد بالاتری نسبت به سایر خوشه های همخوانی برخوردار است. همگونی در مشخصه نحوه تولید پربسامدتر از همگونی در سایر مشخصه ها همانند محل تولید و واک داری است. در این ۱۵ گونه زبانی همگونی پیشرو و همگونی ناقص به ترتیب متداولتر از همگونی پسرو و همگونی کامل است. در همگونی همخوان با همخوان در توالی دو همخوانی همواره همخوان رساتر غالب است. و در همگونی همخوان با همخوان در این گونه های زبانی همگونی در همخوانهای هم محل تولید منجر به همگونی کامل و بروز تشدید عارضی می شود. کلیدواژه ها: گونه های زبانی استان فارس، واج شناسی زایشی، فرایندهای واجی، همگونی.کلیدواژه ها
فرایندهای واجیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.