بررسی روش تفسیری علامه طباطبایی در تفسیر روانشناختی قرآن کریم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی علامه سید محمد حسین طباطبایی
  • کد COI اختصاصی: HEKMATE01_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شیرزاد

دانشجوی دکتری تخصصی قرآن و متون اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم

چکیده

تفسیر روانشناختی قرآن کریم یکی از گرایش های تفسیری است که مفسر با رویکرد روانشناختی به آیات قرآن نگریسته و با استفاده از منابع تفسیری و با هدف عرضه یافته های گذشته دانش روانشناسی به قرآن، تولید یافته های جدید روانشناسی از آیات و نظام سازی بر اساس آنها به تفسیر اشارات روانشناختی قرآن کریم می پردازد. این پژوهش با هدف استخراج تفاسیر روانشناختی علامه طباطبایی در کتاب المیزان و سپس بررسی روش علامه در تفسیر آنان نگاشته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که علامه طباطبایی در آیات مختلفی از قرآن کریم، چه آیاتی که موضوع آنها روانشناختی نیست همچون آیات وجوب صوم (۱۸۳/بقره) و وسعت تکلیف(۶۲/مومنون) و چه آیاتی که موضوع روانشناختی دارند همچون آیه مدیریت خانواده (۳۴/نساء) برداشت های روانشناختی داشته و در تفسیر خود بیان نموده است. در این میان، در برخی از آیات به روش تفسیری خود همچون استفاده از قرینه سیاق اشاره نموده و در دیگر موارد اشاره ای ننموده اگرچه از آنان بهره برده است. در نتیجه با توجه به تفاسیر روانشناختی مستخرج از المیزان، علامه طباطبایی در تفسیر روانشناختی خود از قواعد لسان عرب و نیز قرائنی همچون سیاق، ویژگی مخاطب و یافته های علمی(تجربی) استفاده نموده است.

کلیدواژه ها

تفسیر قرآن، روانشناختی، روش تفسیری، گرایش تفسیری، المیزان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.