تبیین جایگاه قیاس به عنوان روشی معرفت شناختی در کشف مقاصد شریعت
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: سومین کنگره بین المللی مدیریت، اقتصاد، علوم انسانی و توسعه کسب و کار
- کد COI اختصاصی: ICMBA03_412
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 288
نویسندگان
دانشجوی دکتری فلسفه اخلاق، دانشکده فلسفه، دانشگاه ادیان و مذاهب، سطح چهار حوزه علمیه قم، قم، ایران
سطح ۴ (دکترا) فقه و اصول حوزه علمیه قم، ارشد حقوق خصوصی دانشگاه مفید قم، مدرسه عالی قضاوت قم
چکیده
مقاصد خمسه شریعت عبارت است از حفظ دین، نفس، عقل، نسل و مال. مقصود از مقاصد اهداف و غایاتی است که خطاب شرعی به آنهاتعلق گرفته و از مکلفین خواسته شده است که برای رسیدن به آنها سعی و تلاش کنند تا از این طریق هم مقاصد شارع و هم مصالح مردمتامین شود. در اینجا دو بعد وجود دارد. یکی مقاصد شارع و دیگری مقاصد مکلفین. طریقه به دست آوردن مقاصد خمسه شریعت نیزخیلی مهم است و یکی از روشهای مهم آن، مبحث استقراست و درکنار آن روشهای دیگری از جمله قیاس، استحسان، مصالح مرسله،سبر و تقسیم و مواردی از این قبیل وجود دارد. قیاس نیز عبارت از سرایت دادن حکم اصل به فرع به دلیل اشتراک در علتی که دارند.جایگاه قیاس در بین ادله موجود از جایگاه بالایی برخورد است؛ به گونه ای که بعد از قرآن، سنت و اجماع چهارمین دلیل قیاس می باشدکه دارای ساختاری متفاوت از منابع قبلی بوده و به عنوان یک منبع عقلی شناخته می شود که از طریق نصوص و ادله موجود حکم را بهمواردی که نصی درباره آنها وجود ندارد سرایت م یدهد. در کنار آن از این طریق میتوان در کشف مقاصد شریعت از قیاس استفاده کرد.همچنین در تفکیک باب عبادات از معاملات که نکتهای بسیار مهم است، کاربرد دارد؛ به گونه ای که قیاس دارای سیستم و ساختاریمنضبط است و باید توجه داشت که قیاس در امور تعبدی جاری نمیگردد؛ اما در امور معاملی و عادی جاری میگردد. روش تحقیق در مقالهحاضر توصیفی – تحلیلی است.کلیدواژه ها
مقاصد شریعت، قیاس، عبادات، عادات، حفظ دین، حفظ نفسمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.