استفاده از نشانگرهای ملکولی پیوسته جهت ردیابی ژن های Sr22 ، Sr25 و Sr36 مقاومت به بیماری زنگ سیاه در ژنوتیپ های گندم بومی استان گیلان موجود در بانک ژن گیاهی ملی ایران

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 861

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIBIOTECH03_654

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1392

چکیده مقاله:

امروزه ردیابی صفات مطلوب و گزینش به کمک نشانگر های مولکولی از طریق تعیین پیوستگی (لینکاژ) آنها با صفات مکی و کیفی مهم زراعی امکان پذیر شده است. این موضوع امکان گزینش سریع و دقیق زنوتیپ های مطلوب را در مراحل اولیه رشد فراهم می نماید و موفقیت های زیادی از قبیل تشخیص گیاهان مقاوم به یک آفت یا بیماری به دست می دهد که در برنامه های به نژادی و اجرای مقررات قرنطینه نباتی اهمیت دارند. نژاد جدید و بیماری زای زنگ ساقه گندک Pucciniagramminis f.sp. tritici(Pgt) در سال 1999در اوگاندا شناسایی شد و حضو این مژاد در سال 2007 در ایران تایید شد کهخطر جدی برای تولید گندم ایران و جهان محسوب می شود. با توجه به اهمیت ارقام مقاوم در کنترل بیماری و به دلیلی شگسته شدن مقاومت ژن Sr31 توسط این نژاد برای حفظ امنیت غذایی کشور شناسایی منابع مقاومت جدید در برابر آن ضروری است این موضوع با استفاده از نشانگرهای ملکولی مناسب سریعتر امکان پذیر خواهد شد. از طرفی ایران یکی از مناطق مهم پیدایش گندم نان است و تنوع منابع ژنتیکی بالایی در گندم نان بومی مشاهده می شود. در این تحقیق نمونه های ژنتیکی گندم بومی استان گیلان که در کلکسیون بانک ژن گیاهی ملی ایران موجود بود نسبت به نژاد جدید زنگ سیاه گندم در مرحله گیاهچه ای بررسی شد. تعداد 50 نمونه ژنتیکی بومی مورد بررسی به همراه 45 لاین ایزوژنتیک افتراقی دریافتی از مرکز تحقیقات مناطق خشک (یکاردا) و رقم حساس بولانی به عنوان شاهد در گلخانه مایه زنی شدند و یادداشت بردازی از تیپ آلودگی بر اساس روش مک اینتاش و همکاران 1995 با مختصر تغییرات صورت گرفت. مشخص شد که جدایه مورد بررسی بر روی ژن های Sr22 ، Sr25 و Sr36 بیماری زا نبود از برگهای 14 نمونه زنتیکی که کمترین تیپ آلودگی را نشان دادند استخراج DNA صورت گرفت و با نشانگرهای اختصاصی SSR پیوسته با زن های مقاومت Sr22 ، Sr25 و Sr36 بررسی شدند. باندهای مورد انتظار در نمونه های زنتیکی حامل Sr22 ، Sr25 و Sr36 به ترتیب bp 117 ، bp 198 و bp 170 بودند. بدین ترتیب در 7 نمونه ی زنتیکی ژن مقاوم Sr22 در 8 نمونه ژنتیکی Sr25 و در 6 نمونه زنتیکی ژن Sr36 وجود داشت. این نمونه های زنتیکی می توانند در مقابله با همه گیری نژاد جدید استفاده شوند.

کلیدواژه ها:

نشانگر اختصاصی SSR ، نژاد زنگ سیاه Ug99 ، گندم بومی ، ژن های مقاومت Sr22 ، Sr25 ، Sr36

نویسندگان

بهاره خادمیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بیوتکنولو کشاورزی - دانشگاه پیام نور

احمد عباسی مقدم

بخش تحقیقات ژنتیک و بانک ژن گیاهی ملی ایران - موسسه تحقیقات اصلاح و تهی

محمد علی ابراهیمی

گروه بیوتکنولوژی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه پیام نور تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Arzani, A., Ahun-Manesh, A. and Torabi, M., 2006. A study ...
  • Gupta S., Charpe A, Koul S., Prabhu V., Mohd Q., ...
  • Liu, S., Yu, L, Singh, R.P., Jin, Y., Sorrells, M.E., ...
  • McIntosh, R. A., Wellings, C. R., and Park, R. F. ...
  • Nazari, K., Mafi, M., Yahyaoui, A., Singh, R.P., Park, R.F, ...
  • Olson, E.L., Bro wn-Guedira, G., Marshall, D., Stack, E., Bowden, ...
  • Pretorius, Z.A., Singh, R.P., Wagoire, W.W., Payne, T.S., 2000. Detection ...
  • Rowell, J.B., 1984. Controlled infection by Puccinia graminis f. sp. ...
  • Sharma, A. D., K. G. Prabhjot and S.Prabhjeet. 2002. DNA ...
  • Singh, R.P., Hodson, D.P., Huerta-Espino J., Jin Y., Njau P., ...
  • _ Singh, R.P., Hodson, D.P., Jin, Y., Huerta-Espino, J., Kinyua, ...
  • Tsilo, T.J., Jin Y. and Anderson J.A., 2008. Diagnostic Microsatellite ...
  • Wanyera, R., Kinyua, M.G., Jin, Y., Singh, R.P., 2006. The ...
  • نمایش کامل مراجع