بررسی بیان نسبی ژن های سوپر اکسید دیسموتاز و متالوتیونین به تنش سرما در ذرت

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_648
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 737
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل لطفی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی در کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و م

سعید نواب پور

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ساناز رمضانپور

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

خسارت سرما زده کی با رادیکال‌های آزاد اکسیژن همراه می‌باشد. آنزیم‌های آنتی اکسیدان از جمله مهم‌ترین راه کارهای دفاعی گیاهان در مهار رادیکال‌های آزاد اکسیژن می‌باشند. با توجه به نقش شن‌های القائات شده در اثر سرما در تحمل به سرما در گیاهچه های ذرت بررسی بیان ژن‌های فوق در سطح مولکولی حائز اهمیت است . در این مطالعه به منظور سنجش میزان بیان نسبی ژن‌های سوپر اکسید دیسموتاز و تالوتیونین در ارقام ذرت سینگل کراس 260، 302 و دبل کراس 370 سه دمای 9 ، 12 و 15 درجه سانتی‌گراد بررسی گردید. یافته‌ها در اتاقک رشد با شدت نور 450 لوکس، شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی و رطوبت نسبی 65% تا مرحله چهار ترکیب رشد داده شدند. نمونه‌برداری از برگ به صورت تصادفی در این مرحله صورت گرفت. به منظور ارزیابی الگو بیان ژن‌های مذکور ابتدا RNA که توسط کیت از نمونه‌ها استخراج شد و با استفاده از آغازگر الیگونوکلئوتیدی به آنزیم رونویسی معکوس به cDNA رونویسی شد . از این نمونه‌های cDNA برای انجام واکنش Real Time PCR استفاده گردید. بیان ژن سوپر اکسید دیسموتاز در ارقام مورد بررسی روند مشابهی را با بیان ژن متالوتیونین در ارقام و تیمارهای ذکر شده نشان داد در حالی که شدت بیان ژن متالوتیونین در مقایسه با بیان ژن سوپر اکسید دیسموتاز بالاتر بود این موضوع بیانگر آن است که این ژن می‌تواند در برابر تنش سرما پاسخ داد و کمبود سوپر اکسید دیسموتاز را جبران کند.

کلیدواژه ها

آنزیم‌های آنتی اکسیدان ، بیان ژن، تنش سرما، رادیکال‌های آزاد اکسیژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.