ارزیابی آزمایشگاهی کیفیت اسپرم منجمد شدهی قوچ با رقیق کنندههای مختلف برای استفاده در تلقیح مصنوعی، لقاح آزمایشگاهی، مهندسی ژنتیک و حفظ ذخایر ژنی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_588
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی امام وردی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دان

مهدی ژندی

استادیارگروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

احمد زارع شهنه

استاد فیزیولوژی دام، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محسن شرفی

دانشجوی دکتری تخصصی فیزیولوژی دام، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگ

چکیده

حفظ انجماد منی و تلقیح مصنوعی فواید زیادی را برای صنعت پرورش حیوانات اهلی، به ویژه برای بهبود تولید مثلی و ژنتیکی و افزایش تولیدات دامی ارائه میکنند، اما بزرگترین مانع در حفظ انجماد منی، آسیبی است که به ساختمان اسپرم در طول فرآیند انجماد - ذوب وارد میشود که منجر به باروری ضعیف اسپرم منجمد میگردد. بنابراین هدف این مطالعه ارزیابی اثر رقیق کنندههای مختلف منی روی پارامترهای کیفیت باروری اسپرم و در نتیجه تولید بهترین رقیق کننده منی قوچ برای انجماد آن در جهت استفاده برای تلقیح مصنوعی، لقاح آزمایشگاهی و حتی مطالعات مهندسی ژنتیک (انتقال ژن از طریق اسپرم) و حفظ ذخایر ژنتیکی نژادهای برتر و در حال انقراض بود. برای انجام مطالعه، هفت انزال از چهار قوچ بالغ نژاد زندی ( 3 تا 5 ساله) با استفاده از واژن مصنوعی، دوبار در هفته در طول فصل تولید مثلی جمع آوری شد. بلافاصله بعد از جمع آوری و ارزیابی اولیه منی، انزالهای جمع آوری شده مخلوط و برای آزمایشات استفاده شدند. چهار رقیق کننده مختلف با اضافه کردن سطوح مختلف لسیتین 1 ، 105 و 2 درصد و زرده تخم مرغ ( 20 درصد) به رقیق کنندهی بر پایه تریس، آماده شد. منی رقیق شده برای مدت 2 ساعت به تدریج تا 5 درجه سانتیگراد سرد و سپس به داخل پایوتهای 0/25 میلی لیتری کشیده شد. بلافاصله پایوتها در فاصله 5 سانتی متری بخار نیتروژن مایع به مدت 12 دقیقه قرار و سپس به داخل نیتروژن مایع غوطه ور و تا زمان ذوب ذخیره شدند. پارامترهای ارزیابی اسپرم بعد از فرآیند انجماد- ذوب شامل جنبایی (با سیستم آنالیزکامپیوتری اسپرم CASA) زندهمانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم بودند. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی کل و پیش رونده (به ترتیب 1/01 ± 54/43 و 0/7 ± 25/43 درصد)و زنده مانی 1/19 ± 59/14 درصد و یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم 1/07 ± 48/8 در رقیق کنندهی منی دارای 1/5 درصد لستین سویا، به طور معنی داری 0/05 > P بالاتر از سایر رقیق کنندهها بودند. علاوه براین اختلاف معنی داری 0/05 > P بین پارامترهای ارزیابی شده دو تیمار 1 درصد لستین سویا و 20 درصد زرده تخم مرغ پیدا نشد. در نتیجه، با توجه بهنتایج به دست آمده از این مطالعه، رقیق کنندهی دارای 1 درصد لستین سویا میتواند به عنوان یک جایگزین زرده تخم مرغ و رقیق کنندهی دارای 105 درصد لستین سویا میتواند کارآمدتر و بهتر از زرده تخم مرغ و سایر سطوح لسیتین سویا در حفظ انجمادی منی قوچ با توانایی بالای حفظ کیفیت اسپرم در طول فرآیند انجماد- ذوب استفاده شود.

کلیدواژه ها

انجماد منی، رقیق کننده، ارزیابی اسپرم، تلقیح مصنوعی، مهندسی ژنتیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.