تأثیر تنظیم کننده های رشد گیاهی بر تولید و نگهداری کالوس کنگرفرنگی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_549
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 479
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آتنا تنوری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عظیم قاسم نژاد

گروه باغبانی دانشگاه و منابع طبیعی گرگان

مهدی علیزاده

گروه باغبانی دانشگاه و منابع طبیعی گرگان

چکیده

استفاده روزافزون از داروهای گیاهی در اکثر کشورهای جهان باعث افزایش تقاضا برای این ترکیبات با ارزش شده است و از آنجا که این ترکیبات در مقدار کم در گیاه وجود دارند، کاربرد تکنیک های بیوتکنولوژی بویژه کشت بافت، تولید این ترکیبات را در شرایط درون شیشه ای ممکن می سازد. آرتیشو از قدیم یترین گیاهانی است که طی هزاران سال جهت اهداف غذایی و دارویی کشت شده و امروز به دلیل ترکیبات آنتی اکسیدانی غنی خود و با وجود گسترش بیماری ها و ناهنجاری های ناشی از افزایش استرس های اکسیداتیو به بدن نیاز بیشتری به آنها احساس م یشود. در تحقیق حاضر به بررسی اثر چند تنظیم کننده رشد گیاهی بر انگیزش و نگهداری کشت های کالوس در شرایط درون شیش هایی پرداخته شده است. ریزنمونه های تهیه شده از گیاهچ ههای آرتیشو در محیط جامد MS همراه با غلظ تهای مختلفی از بنزی لآدنین BA نفتالی ناستیک اسید NAA و ایندول استیک اسید کشت شدند و پس از 28 روز بهترین تیمار کالوس زایی مشخص شد. نتایج نشان داد که در میان تیما رهای هورمونی اعمال شده، تیمار 10 میلی گرم در لیتر BA 5میلی گرم در لیتر NAA و 0/1 میلی گرم در لیتر GA3 با تیمار 10 میلی گرم در لیتر BA2 میلی گرم در لیتر NAA و 0/1 میلی گرم در لیتر GA3 از نظر کالوس دهی بیشترین میزان کالوس را داشته و اختلاف معنی داری با هم از نظر زمان القاء کالوس و وزن تر نداشتند. با این وجود نسبت به سایر تیمارها از هر دو نظر در ارجهیت بودند. بررسی واکشت کالوس ها نشان داد تمام تیمارهای اعمال شده در وضعیت مناسب بودند، اما تیمار 2 میلی گرم در لیتر BA 5 میلی گرم در لیتر NAA بهترین شرایط رشد را برای کالوس ها فراهم نمود. همچنین در این تیمار میزان قهوه ای شدن ناشی از تجمع فنل در حداقل بوده است. لازم به ذکر است که مشاهدات بیانگر عدم کارایی IAA در کالوس زایی است.

کلیدواژه ها

آرتیشو، تنظیم کننده های رشد، کالوس زایی، کشت بافت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.