تحلیل فرصت های سودآوری حاصل از پرورش یک گله گاو شیری (مطالعه موردی: یک واحد گاوداری صنعتی در استان تهران)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-26-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا صالحی

نویسنده مسئول، گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: arsalehi@ut.ac.ir

غلامرضا پیکانی ماچیانی

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. رایانامه: rpeykani@ut.ac.ir

علی اسدی الموتی

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: a.alamuti@ut.ac.ir

محمد تاجیک خواری

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: m.Tajik@stu

چکیده

تعیین تابع تولید از موثرترین و بهترین راه کارها برای بررسی تداوم شیردهی و تعیین رابطه میان مصرف نهاده های غذایی و تولید شیر است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثرات تابع تولید در برنامه ­های اصلاح نژادی و استفاده از آن­ها در انتخاب بهتر حیوانات بود. برای تحقق این هدف، از داده ­های تولید شیر و مقدار مصرف نهاده ­های خوراکی یکی از گاوداری ­های صنعتی استان تهران استفاده شد. روش­ های مختلفی در این مطالعه بررسی شد؛ ۱- استفاده از رویه حداقل مربعات معمولی (OLS) در محیط R به منظور برآورد تابع تولید شیر، ۲- استفاده از روش حداقل مربعات بسط یافته پیکانی (POLS)، ۳- برآورد ارزش اصلاحی تولید شیر تخمینی تابع POLS و تولید شیر فیزیکی (داده ­های مزرعه­ای) با استفاده از نرم افزار Wombat، ۴- مقایسه توابع تولیدی با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) به دست آمده در R با تابع تولید حاصل رویه POLS، ۵- ارزیابی ژنتیکی حیوانات و بررسی رتبه ­بندی گاوهای شیری. توابع تولید تخمینی به دست آمده از رویه معمول حداقل مربعات از نظر علایم و ضرایب نادرست بودند و به خوبی منحنی تولید شیر را برازش نمی کردند. براساس یافته های این مطالعه، مدل رگرسیونی غیرخطی POLS بهترین مدل در برازش منحنی و تولید اقتصادی شیر می باشد. با استفاده از ارزش­ های اصلاحی برآوردشده در این روش، می­توان بهترین حیوانات را به عنوان والدین نسل­ های آینده انتخاب کرد. توانایی تخمین تابع تولید براساس روش POLS، برای ایجاد یک منحنی استاندارد گاوهای شیری بسیار بالاست.

کلیدواژه ها

ارزش اصلاحی, بازدهی اقتصادی, تابع تولید, قانون بازده نزولی, گاوشیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.