مقایسه برخی پارامترهای مورفولوژیکی و سرعت رشد رز هیبرید رقم بلک باکارا Rosa hybrid cv. Black baccara در محیط کشت جامد و مایع

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_536
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1081
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا بیاناتی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه زنجان

نجم الدین مرتضوی

عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه زنجان

داریوش داوودی

عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

مریم جعفرخانی کرمانی

عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

چکیده

رز هیبرید رقم بلک باراکا به عنوان یک رقم بسیار منایب تجاری در دنیا شناخته می شود بنابراین تکثیر انبوه این رقم از طریق ریز ازدیادی ضروری می باشد. از آنجایی که استفاده از محیط کشت مایع می تواند هزینه تولید را نسبت به محیط جامد کاهش دهد و همچنین انتخاب نوع محیط کشت جهت موفقیت در تکنیک ریز ازدیادی اهمیت بسیاری پیدا می کند. در این تحقیق از محیط کشت های MS,VS,WPM که حاوی 0/5 میلی گرم در لیتر BAP بود بصورت جامد و مایع جهت پرآوری رز هیبرید رقم بلک باراکا استفاده شد. به منظور مقایسه برخی پارامترهای مورفولوژیکی و سرعت رشد گیاهچه ها جوانه های جانبی رشد یافته در شرایط درون شیشه ای به محیط های کشت جدید انتقال داده شدند. سپس ریز نمونه ها به اتاقک رشد با دمای 2 ± 23 درجه سانتی گراد و شدت نور 2500 تا 3000 لوکس و دوره نوری 16 ساعت روشنایی قرار گرفتند. این ازمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تکرار انجام شد. 6 هفته بعد از اعمال تیمارها صفات رویشی که شامل تعداد شاخه ارتفاع گیاهچه ها بود اندازه گیری شد. سرعت رشد نیز در طول این دوره 6 هفته هر دو هفته یکبار با اندازه گیری و وزن خشک گیاهچه ها تعیین شد. نتایج به دست امده حاکی از تاثیر معنی دار تیمارهای محختلف بر پرآوری گیاهچه ها در سطح 5% می باشد به طوری که حداکثر میزان پرآوری در محیط کشت VS مایع و حداقل آن در محیط کشت WPM جامد به ترتیب با میانگین های 9/7 و 4/5 شاخه در هر گیاهچه بود و بالطبع حداقل و حداکثر سرعت رشد (وزن خشک) نیز در همین تیمارها مشاهده شد. اما تیمارهای مختلف تاثیر معنی داری بر میانگین رشد طولی شاخه نداشت.

کلیدواژه ها

پرآوری ، سرعت رشد ، رز هیبرید، محیط کشت جامد و مایع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.