بررسی اثر زمان نمونهبرداری، نوع ریز نمونه ، دیوارهای ضدعفونی و هورمونهای رشد گیاهی بر ریز ازدیادی گیاه دارویی عناب
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
- کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_533
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 800
نویسندگان
کارشناس ارشد پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شرق و شمال شرق کشور
دانشیار پژوهشکده پی تکنولوژی کشاورزی شرق و شمال شرق کشور و مرکز تحقیق
چکیده
در سالهای اخیر گرایش عمومی استفاده از داروهای گیاهی رو به افزایش میباشد. علل این گرایش را میتوان اثرات داروهای شیمیایی و عوارض جانبی و قیمت گران آنها در مقایسه با ارزانی و بیخطر بودن گیاهان دارویی دانست. یکی از مهمترین گیاهان دارویی عناب با نام علمی Ziziphus jujuba از خانواده Rhamnaceae میباشد که به عنوان یک گیاه دارویی و با حواس اعضای بالا به صورت تازه و خشک و سرد میشود. در این تحقیق اثر زمان نمونهبرداری، نوع ریز نمونه ، دیوارهای ضدعفونی و هورمونهای رشد گیاهی بر ریز ازدیادی گیاه دارویی عناب مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در ماههای مختلف سال انجام شد . از برگ، جوانه جانبی و انتهایی به عنوان نیز نمونه استفاده گردید. ریز نمونه ها پس از شستوشوی سطحی ، با دیوارهای مختلف ضدعفونی استریل شده و سپس در محیط کشت پایه MS با غلظتهای مختلف هورمونهای گیاهی کشت شدند. پس از استقرار ریز نمونه و بازار این، شاخههای تولیدشده به محیط پرآوری و بعد ریشه زایی منتقل شدند. نتایج نشان داد که خرداد ماه بهترین زمان برای نمونهبرداری میباشد بهطوریکه 80% جوانههای جانبی کشت شده در این ماه فعال بودند. همچنین نتایج حاصل نشان دهنده این بود که جوان جانبی اسقرار موفقترین نسبت به سایر ریزنمونه ها داشت و پایداری بر رشد گیاه حاصل از آن هم بیشتر بود. از بین دیوارهای ضدعفونی مورد استفاده، تیمار کلرید جیوه 0/02 در صد به مدت سه دقیقه اتانول 70% به مدت دو دقیقه به هیپوکلریت سدیم 30% به مدت 15 دقیقه بیشترین در صد زنده مانی و کمترین در صد آلودگی را نشان داد. محیط کشت MS حاوی 0/01 میلیگرم در لیتر IBA + 2 میلی گرم در لیتر BA به عنوان بهترین محیط برای بازاری شناخته شد. نتایج آنالیز واریانس دیوارهای پرآوری نشان داد که هیچ گونه اختلاف معنی داری بین این دیوارها وجود ندارد. همچنین تفاوت معنیداری بین دیوارهای ریشه زایی مشاهده شد به طوری که بیشترین ریشه زایی در محیط MS حاوی پنج میلیگرم در لیتر IBA اتفاق افتاد.کلیدواژه ها
عناب، ریز ازدیادی ، ریز نمونه ، هورمونهای گیاهیمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.