بررسی میزان برخی از متابولیتهای ثانویهی کالوس گیاه کنگرفرنگی در محیطهای کشت SH ،B5 و MS

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_524
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 848
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا ثانوی جوشقانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه ک

عظیم قاسم نژاد

استادیار گروه باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه کشاورزی و مناب

مهدی علیزاده

استادیار گروه باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه کشاورزی و مناب

چکیده

کنگرفرنگی گیاهی چند ساله علفی از خانواده کاسنی Asteraceae و بومی نواحی مدیترانهای است. افزایش به کارگیری روشهای کشت بافت گیاهی منجر به تولید متابولیتهای گیاه در مقیاس وسیع شده است. در این تحقیق میزان فنل کل، فلاونوئید و آنتیاکسیدان کالوس رشد یافته در محیطهای کشت B5 SH و MS مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای کنگرفرنگی در پتری دیشهای حاوی کاغذ صافی در شرایط کاملا استریل جوانهدار شده و به منظور تهیه گیاهچه های سالم در محیط کشت نصف غلظت موراشینگ و اسکوگ MS1/2 کشت گردیدند. از گیاهچههای حاصل ریزنمونههای دمبرگ، برگ و ریشه تهیه شده و جهت کالزایی به محیطهای کشت فوق حاوی 8 گرم بر لیتر آگار، 30 گرم بر لیتر ساکارز و هورمون 2-4- دی کلروفنوکسی استیک اسید 2,4-D در غلظت های 0 ، 0/5 ، 0/75 و 1 میلی گرم بر لیتر انتقال داده شد. سپس میزان فنل کل، ترکیبات فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی کالوسهای حاصل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محیطهای B5 و MS نسبت به محیط SH میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بهتری داشتند. از نظر نوع ریزنمونه، ریزنمونهی ریشه نسبت به دیگر اندامها و نیز غلظت هورمونی 1 میلی گرم بر لیتر درصد بیشتری از رادیکالهای آزاد را مهار نموده است. در مقدار فنل بین محیطهای SH و B5 تفاوت معنیداری وجود ندارد و نسبت به محیط MS میزان فنل بیشتری دارند و همچنین در بررسی میزان فلاونوئید، محیط SH نسبت به دو محیط دیگر میزان بالاتری را دارد. بهترین غلظت هورمونی و ریزنمونه در تولید بیشتر فنل و فلاونوئید درکالوسها مربوط به غلظت 0/75 میلی گرم بر لیتر و در ریزنمونه برگ بود.

کلیدواژه ها

محیطکشت B5 ؛ SH و MS ، ترکیبات فنلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.