مقایسه نوع و میزان تولید کالوس در دو گونه گیاه درمنه (Artemisia absinthium و annuaa. .A)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_520
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 758
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بی تا قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه بین المللی

رامین حسینی

استادگروه بیوتکنولوژی، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه بین المللی اما

فاطمه دهقان نیری

استادگروه بیوتکنولوژی، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه بین المللی اما

چکیده

گیاه درمنه از خانواده Asteraceae و دارای ماده آرتمیزنین است که خاصیت ضد مالاریا دارد. این ماده که یک سزکویی ترپن است که علیه سویه های پلاسمودیم مقاوم به کلروکویین و مفلو کویین موثر است . تولید آرتمیزنین و مشتقات آن از طریق شیمیایی بسیار مشکل است و نسبت به تولید آن در خود گیاه صرفه اقتصادی ندارد. لذا جهت تولید این ماده ارزشمند از روش های مولکولی و انتقال ژن های موثر در تولید آرتمیزنین استفاده می شود، که لازمه تراریختی، کشت بافت و تولید گیاه در شرایط درون شیشه است تولید کالوس با ویژگی های مطلوب قدم اول در مراحل کشت بافت ویا روشهای انتقال ژن است. دو گونه annua و absinthium از مهمترین منابع تولید آرتمیزنین هستند. در این آزمایش در شرایط یکسان هورمونی 0 ، 0/1 ، 0/5 و 2 میلی گرم در لیتر NAA و 0/5 و 2 میلی گرم در لیتر BAP و قند ساکارز، گونه absinthium بیشتر از گونه annua کالوس تولید کرد. بیشترین میزان کالوس در گونه absinthium در غلظت 0.1 میلی گرم در لیتر NAA تولید شد. غلظت های مختلف NAA در گونه annua هیچ تفاوتی را از لحاظ میزان تولید کالوس از خود نشان ندادند. در هردو گونه، هنگامی که از هورمون BAP استفاده نشد، غلظت های 0/5 و 2 میلی گرم در لیتر NAA بیشترین میزان کالوس زایی را و در غلظت های 0/5 و 2 میلی گرم در لیتر BAP بیشترین میزان کالوس زایی در 0/1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد.

کلیدواژه ها

کالوس زایی، درمنه ، Artemisia absintium ,A.annua

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.