بررسی ساختار قدرت و مقاومت در رمان سووشون سیمین دانشور براساس نظریه قصه گویی، باورپذیری و آسیب پذیری آلن سینفیلد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله ادبیات پایداری، دوره: 15، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTK-15-29_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

توحید تیموری

استادیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

رمان سووشون اثر سیمین دانشور از مهم­ترین آثار داستانی معاصر است و داستانی که در رمان به آن پرداخته می­شود به دوره مهمی از تاریخ ایران یعنی جنگ جهانی دوم اشاره دارد. در این برهه از تاریخ، ایران به وسیله انگلیسی­ها و روس­ها اشغال می­شود و به خاطر این اشغال، مردم زیادی از گرسنگی و بیماری از بین می­روند. این مطالعه از مفهوم قصه گویی، باورپذیری و آسیب­پذیری ایدئولوژی که به وسیله آلن سینفیلد، نظریه­پرداز مطالعات فرهنگی، مطرح شده سود می­برد که به بحث مبارزه و پایداری در برابر نظام قدرت و سلطه می­پردازد؛ همچنین به وضعیت استثنائی و انسان مقدس که به وسیله آگامبن مطرح شده نیز برای تبیین شرایط ایران در آن دوره اشاره شده است. پس، اشغالگران برای اینکه حضور خود را توجیه کنند باید داستان و قصه مناسبی در این باب طرح کنند که آنقدر منطقی باشد که عموم مردم آن را قبول کنند و باور داشته باشند. انگلیسی­ها از اسطوره­های ایرانی استفاده می­کنند و با تفکر استعماری خود ادغام می­کنند تا حضور خود در ایران را برای مبارزه با هیتلر و فاشیسم به مردم بباورانند؛ اما آسیب­پذیری این طرح نظام قدرت و ایدئولوژی در استفاده از همان اسطوره­های ایرانی است و زری، شخصیت اصلی داستان، مرگ شوهرش یوسف را تبدیل به مراسم و آیین سیاوشان و سوگ سیاوش می کند و بدین ترتیب مردم را برای مبارزه با استعمار همراه می­کند.

کلیدواژه ها

سووشون, قصه گویی, باورپذیری, آسیب پذیری, مبارزه با استعمار, وضعیت استثنائی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.