ارسطو و نظریه عدمی انگاری شر

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه حکمت و فلسفه، دوره: 20، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_WPH-20-77_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نیک زاد

دانشجوی دکتری فلسفه دین، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

قاسم پورحسن

دانشیار فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

طبق نظریه عدمی انگاری شر، شر فقدان امری است که شیء برحسب نوع خود باید به طور طبیعی از آن برخوردار باشد. این تعریف از فقدان متعلق به ارسطو است، اما خود ارسطو شر را هرگز به طور صریح با فقدان یکسان نشمرده است. ارسطو در کتاب مقولات به روشنی عنوان کرده که شر متضاد با خیر است. این در حالی است که طبق نظریه عدمی انگاری شر، خیر و شر رابطه عدم و ملکه دارند و شر فقدان خیر است. از سوی دیگر، به نظر می رسد که قطعاتی از کتاب مابعدالطبیعه ارسطو نظریه عدمی انگاری شر را تایید می کنند. در این مقاله، به شواهد موافق و مخالف برای عدمی انگاری شر در ارسطو پرداخته خواهد شد. استدلال می شود که (۱) به قطعات موید عدمی انگاری شر در مابعدالطبیعه، باید در پرتوی رابطه پیچیده تقابل تضاد با تقابل عدم و ملکه در ارسطو نگاه کرد، و (۲) مویدات رهیافت وجودی ارسطو به شر محدود به کتاب مقولات نیست.

کلیدواژه ها

برهان معرفتی, معرفت پدیداری, دوگانه انگاری, فیزیکالیسم, فلسفه ذهن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.