مقایسه دیدگاه شهید مطهری و هگل در رابطه با تضاد
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی تحقیقات پیشرفته در مدیریت و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: HUCONF04_242
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 123
نویسندگان
کارشناسی ارشد فلسفه غرب
چکیده
خود اصل تضاد به طور کلی در عالم، یعنی اینکه هستی عالم طبیعت و ماده بر پایه ی تضاد قوا و نیروهای این عالم است. و هگل در این زمینه معتقد است که ضد هر چیزی از درون خودش جوانه می زند، بنابر مطالعات ما شهید مطهری این توانایی را داشته است که درباره فلسفه هگل دیدگاه هایی خردمندانه مطرح کند و در مقایسه فلسفه هگل با فلسفه اسلامی پیش گام باشد. هرچند از فلسفه هگل تفسیرها و برداشت هایی شده هست که با اصول متعددی از فلسفه اسلامی ناسازگار است، و از آنجایی که شهید مطهری در مباحث فلسفی متعدد در رابطه با تناقض صحبت به میان آورده است، هدف ما در این مقاله تطبیق دیدگاه شهید مطهری در رابطه با اصل تضاد در فلسفه اسلامی و تطبیق دیدگاه وی با هگل می باشد. روش این مقاله کتابخانه ای و با تکیه بر مقالاتی از شهید مطهری می باشد. که نتیجه بیانگر این است که تقریبا در حرف شهید مطهری هم مانند هگل چنین چیزی نهفته است که نفس تضاد خلاق است، اگرچه در فلسفه ی هگل صددرصد این طور استنتاج نشده است و اگر استنتاج هم بشود با نظریه ی خود هگل مخالف نیست. و در دیدگاه هر دو تضاد یک حقیقتی است که در سرشت همه ی امور مادی هست، هیچ چیزی نیست که در درون خودش یک تضادی نداشته باشد، یعنی منشا یک تضادی در درون خودش نشود، اصلا سیر طبیعت و دیالکتیک طبیعت بر عبور از تضاد است، و بعد هم این که خود این تضاد است که منشا حرکت ها و خلاق و آفریننده است.کلیدواژه ها
دیدگاه، رابطه، شهید مطهری، تضاد، هگل.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.