اثر شدت نور بر شاخه زایی گزروغنی Moringa peregrina در محیط کشت

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_448
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 904
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ربابه پناهزاده پریخان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بیوتکنول وژی کشاورزی، دانشگاه پیام نور

حسین میرزایی ندوشن

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

فرشته اسدی کرم

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

محمد علی ابراهیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بیوتکنول وژی کشاورزی، دانشگاه پیام نور

چکیده

گزروغنی درختچه ای است مغفول از جنس مورینگا با ارزش غذایی، دارویی، زیست محیطی و صنعتی زیاد که در مناطق نیمه گرمسیری جنوب شرقی کشور در استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان با بارندگی بسیار ناچیز رویش دارد. تکثیر رویشی ژنوتیپهای برتر این گونه به منظور توسعه رویشگاه های آن در 1200 و 2000 لوکس بر رشد و ، دستور کار موسسات تحقیقاتی قرار دارد. به این منظور این تحقیق جهت ارزیابی اثر سه سطح مختلف نور، باشدت های 700 نمو شاخه های حاصل از جوانه زنی بذور گز روغنی، انجام گردید. از این رو جهت تثبیت اثر ژنوتیپ ابتدا گیاهچه حاصل از بذر پایه ای از منطقه ی کنشکی واقع در استان سیستان و بلوچستان، با ریزازدیادی تکثیر و شاخه های حاصل، در این تحقیق به کار گرفته شدند. شاخه های بدست آمده به محیط های کشت بهینه انتقال و در قالب طرح کاملا تصادفی، در سه سطح نوری و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. تفاوت رشد و نمو شاخه ها به وضوح قابل مشاهده بود، نتیجه حاصل از تجزیه داده ها حاکی از این امر بود که به رغم اینکه این گونه بومی مناطق با شدت نور بالاست، با این حال در تکثیر به صورت ریز ازدیادی شرایط با نور پائین را بهتر می پسندد. به نحوی که بیشترین شدت نور کمترین رشد و نمو و سبزینگی شاخه ها را موجب شده بود. از این منظور تولید انبوه ژنوتیپهای برتر این گونه با استفاده از ریزازدیادی، توصیه می شود از شدت نور پائین استفاده گردد.

کلیدواژه ها

گز روغنی، ریزازدیادی، شدت نور، سبزینگی، داروئی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.