پرآوری شاخسارهها در سه پایه ی سیب آزایش اصفهان، مربایی مشهد و M9 به روش درونشیشه ای

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_447
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 932
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا قنبری

گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد.

داریوش آتشکار

بخش باغبانی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

یاور شرفی

گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد.

روح ا.. حق جویان

بخش باغبانی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

چکیده

موفقیت در تجاری سازی یک پروتوکل ریزازدیادی سیب بشدت به نحوه و سرعت افزونگری بستگی دارد. افزونگری موثر شاخساره تحت تاثیر فاکتورهای مختلف از جمله ژنوتیپ، ترکیبات محیط کشت، فاکتورهای محیطی درون شیشه ای و غیره بستگی دارد. برای این منظور پرآوری بر روی سه پای هی سیب آزایش اصفهان، مربایی مشهد و M9 صورت گرفت. در این آزمایش از طرح آماری فاکتوریل در قالب پای ههای کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده شد. فاکتورها شامل سه نوع پایه ی سیب، دو نوع محیط کشت و سه غلظت از BAP بود. داده ها بر اساس تعداد شاخساره های جانبی تولید شده یادداشت برداری شدند. برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها از برنامههای Mstat-C و Excel و برای مقایسه میانگینها از روش آزمون چند دامنهای دانکن DMRT در سطوح 1% و 5% استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برای شاخهزایی اغلب فاکتورها از جمله، غلظت BA نوع محیط کشت، نوع پایه، اثر متقابل پایه در BA و اثر متقابل پایه در محیط کشت در سطح 1% اختلاف معنی داری داشتند. بطورکلی بدون توجه به نوع محیط کشت و نوع پایه، غلظت mg/l BA 1/5 بیشترین تعداد شاخه 5/45 عدد و غلظت mg/l BA 0/5 کمترین تعداد 2/89 عدد را تولید کرد. پایه ی آزایش با تولید میانگین 5/111 عدد شاخه بیشترین و پایه ی مربایی با 2/967 عدد، کمترین شاخه زایی را داشت. همچنین محیط کشت MS نسبت به محیط کشت WPM در شاخه زایی نتیجه بهتری داشت.

کلیدواژه ها

سیب Malus domestica Borkh ، ، پایه، پرآوری ، BA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.