اثر میکوریز بر تحمل شوک انتقال و تنش گرمایی در گیاهچههای استویای حاصل از کشت بافت
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
- کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_446
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1300
نویسندگان
عضو هیئت علمی گروه زیست شناسی دانشگاه شهرکرد
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی دانشگاه شهرکرد
چکیده
استویا S. Rebaudiana یک گیاه بینظیر دارویی است که به فراوانی به عنوان یک جایگزین قند توسط بیماران دیابتی استفاده میشود. انتقال گیاهچه ها به گلخانه یکی از مهمترین قدمها در کشت بافت است و نیازمند یک مرحله آمادهسازی است. این فاز خوگرفتن شروع یک زندگی اتوتروفی است که همراه با بنیانگذاری فرآیندهای فیزیولوژیکی ضروری برای بقاست. در مدت سازگاری گیاهچهها باید جذب آب و املاح را به موازات افزایش سرعت فتوسنتز بالا ببرند قارچهای اربسکولار میکوریز بنیه گیاهان را با افزایش جذب اب و املاح مخصوصا فسفر تقویت میکنند. قارچهای اربسکولار میکوریز میتوانند گیاهان را در برابر انواع تنش ها مثل پاتوژنها، تنشهای دمایی، اسیدیته و آب محافظت کنند. در این پژوهش از کشت قطعات تک گره استویا با تیمارهای ویژه هورمونی باززایی گیاهچه انجام شد و پس از مرحله سازگاری با قارچ میکوریزی Glomus intraradice رتلقیح شدند. پس از یک ماه از انتقال گلدانها به گلخانه نیز شوک گرمایی در دمای 35 درجه سانتیگراد به مدت 6 ساعت اعمال شد. نتایج نشان داد که تلقیح با قارچهای اربسکولار میکوریز نه فقط برای استقرار و بقای گیاهان در فاز بعد از مقاوم سازی مفید بود بلکه تجمع بیوماس در مرحله بعدی رشد گیاهچه را چه در شرایط نرمال و چه تحت تنش دمای بالا افزایش داد. بنابر این قارچهای اربسکولار میکوریز تحمل گیاهچههای استویا را در برابر شوک انتقال و تنش گرمایی افزایش داد.کلیدواژه ها
استویا، کشت بافت، تنش گرمامقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.