مطالعه رفتارهای جوانه زنی گیاه دارویی باریجه Ferula gummosa به روش کشت جنین در شرایط in vitro

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_427
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 870
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر جمالی بیرامی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی با گرایش بیوانفورماتیک پژو

علی ادبی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه ز

رقیه عظیم خانی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

بهرام ملکی زنجانی

عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

باریجه ،(Ferula gummosa یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده چتریان بوده و از نظر خواص دارویی و صنعتی بسیار ارزشمند می باشد که به دلیل برداشت های بی رویه و غیر اصولی در حال انقراض می باشد. تکثیر و زادآوری این گیاه در طبیعت از طریق بذر و در شرایط جغرافیایی محدودی صورت میگیرد. تولید انبوه این گیاه چندساله منوکارپ در مقیاس تجاری، به دلیل شرایط فیزیولوژیکی و جوانه زنی خاص با محدودیت هایی مواجه می باشد. جهت غلبه بر این مشکلات، به کارگیری روش های شیمیایی، فیزیکی، هورمونی و تکنیک های نوین آزمایشگاهی پیشنهاد می شود. تکنیک کشت بافت بدلیل انعطاف و قدرت تغییر پذیری بالا، به عنوان یک روش مرسوم جهت تولید تجاری گیاهان، همواره مورد استفاده قرار گرفته است. بدین منظور تحقیقی در دانشگاه زنجان در قالب آزمایش طرح فاکتوریل کاملا تصادفی جهت بررسی رفتارهای جوانه زنی و مناسب ترین روش تولید شامل تیمارهای 1) اسید سولفوریک در دو سطح 70% و 80% 2 زمان تیمار اسید به مدت 10 و 15 دقیقه، 3) روش کشت a ) کشت جنین و b ) خیساندن بذر و آزاد نمودن محور جنینی صورت گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که به کارگیری روش کشت جنین (با 96 % جوانه زنی) در مقایسه با سایر روشهای مذکور میتواند به عنوان ابزاری با کارایی بالا در تولید گیاهانی که دارای محدودیت رشد بوده و جوانه زنی آنها بدلیل خواب طولانی بذر نیازمند مدت زمان زیادی است، مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس کشت جنین به عنوان روشی سریع و ارزان جهت تولید انبوه و تجاری گیاهان پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

باریجه، کشت بافت، کشت جنین، جوانه زنی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.