مکان یابی ژنهای کنترل کننده صفات زراعی در جمعیت تلاقی برگشتی پیشرفته گندم
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
- کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_367
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 652
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
استادیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
گندم نان یکی از مهمترین گیاهان زراعی در جهان و ایران به شمار می رود که نقش بسیار مهمی در تأمین نیازهای غذایی مردم در بسیاری از کشورها ایفا می کند. اغلب تلاشهایی که برای تولید و معرفی ارقام گندم با عملکرد مناسب در کشور انجام شده است به دلیل اتکاء به شیوه های کلاسیک اصلاحی و عدم توجه به جنبه های مولکولی به نتایج دلخواه نرسیده است. نقشهیابی مکانهای ژنی صفات کمی با کمک نشانگرهای مولکولی به لحاظ کاربرد نتایج آنها در پروسه انتخاب و معرفی ارقام با عملکرد بیشتر از اهمیت روزافزون برخوردار است. در این آزمایش، تعداد 133 لاین تلاقی برگشتی پیشرفته BC2F5 گندم نان حاصل از تلاقی واریته محلی ایرانی طبسی و واریته اصلاح شده اروپایی تایفون در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در فصل زراعی 88 - 87 برای شش صفت زراعی مورد ارزیابی فنوتیپی قرار گرفتند. نقشه پیوستگی شامل 216 مکان ژنی نشانگر SSR تهیه و برای شناسایی مکانهای ژنی صفات تهیه و برای شناسایی مکانهای ژنی صفات QTL روش نقشهیابی فاصلهای مرکب پانزده QTL برای صفات تعداد پنجه، ارتفاع گیاه، وزن هزاردانه و عرض برگ پرچم با توزیع هفت QTL بر روی ژنوم A چهار QTL بر روی ژنوم B و چهار QTL نیز بر روی ژنوم D شناسایی شدند. بیشترین ارزش فنوتیپی برای QTL عرض برگ پرچم 67% = R2 و کمترین ارزش فنوتیپی نیز برای ارتفاع بوته 8/6% = R2 هر دو بر روی کروموزوم 6A به دست آمده است.کلیدواژه ها
لاینهای تلاقی برگشتی، گندم نان، صفات زراعی، نقشه یابی QTLمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.