بررسی امکان هم زیست شدن ارقام مرکبات توسط قارچ اندومیکوریز Piriformospora indica

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_364
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1048
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی اله بابایی زاد

استادیار، استاد و استادیار گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و مناب

حشمت اله رحیمیان

استادیار، استاد و استادیار گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و مناب

فاطمه صادقی

کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی پژوهشگاه زیست فناوری کشاورزی طبرستا

محمد علی تاجیک

استادیار، استاد و استادیار گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و مناب

چکیده

قارچ اندوفیت Piriformospora indica از قارچهای اندومیکوریز در ریشه گیاهان تکلپه و دولپه میباشد که در راسته Sebacinales شاخه بازیدیومایکوتا قرار دارد. همزیستی این قارچ با گیاه موجب افزایش طول ریشه و اندام هوایی گیاه از طریق تحریک گیاه در تولید هورمونهای رشدی ، افزایش جذب برخی از عناصر غذایی مانند فسفر و تحمل بیشتر گیاه به استرسهای پاتوژنی و غیرپاتوژنی، القاء مقاومت سیستمیک علیه عوامل بیمارگر ریشه، ساقه و برگ در برخی گیاهان شده که منجر به افزایش عملکرد میشود. بر همین اساس، قارچ P. indica در محیط کشت جامد اختصاصی Complex (CM) medium کشت و به مدت یک ماه در دمای oC 27 انکوبه شد. سپس ریشه گیاهچههای 15 روزه پرتقال Citrus sinensis و نارنج Citrusaurantium در سوسپانسیون (فرمول در متن اصلی مقاله) کلامیدوسپور قارچ غوطهور و به مدت 12 ساعت در دمای محیط با دور rpm 40 تکان داده شد. گیاهچهها در ظروف حاوی خاک مناسب (پرلیت 1، خاک استریل 1، کوکوپیت 2) جهت رشد قرار گرفت. بعد از گذشت سه هفته از مایهزنی گیاه، برای ردیابی قارچ از رنگ آمیزی ریشه گیاهان تلقیح شده با روش ویرهیلیگ و همکاران با اندک تغییر استفاده شد. ردیابی مولکولی قارچ با استفاده ازآغازگر اختصاصی ژن accession Tef (no. AJ249911 انجام شد. نتایج نمایانگر حضور کلامیدوسپورهای گلابی شکل در بافت کورتکس ریشه و نواری معادل ژن Tef قارچ P. indica در ریشههای تلقیحی بود. این اولین مطالعه از امکان همزیستی قارچ P. indica با ارقام مرکبات در دنیا می باشد.

کلیدواژه ها

مرکبات، اندومایکوریزPiriformospora indica ،Tef

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.