مطالعه تأثیر پرتو گاما بر فعالیت آنزیم سلولاز قارچ تریکودرما

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_363
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 976
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنگیس امیرلو

دانشکدهی کشاورزی دانشگاه زنجان، گروه زراعت و اصلاح نباتات

سمیرا شهبازی

پژوهشکدهی تحقیقات کشاورزی، صنعتی و پزشکی هستهای، گروه پژوهشی کشاورزی

خدیجه باقری

دانشکدهی کشاورزی دانشگاه زنجان، گروه زراعت و اصلاح نباتات

حامد عسکری

پژوهشکدهی تحقیقات کشاورزی، صنعتی و پزشکی هستهای، گروه پژوهشی کشاورزی

چکیده

سلولازها گسترهی وسیعی از کاربرد در بیوتکنولوژی، صنایع غذایی، تغذیهی دام و طیور، نساجی، کاغذسازی، داروسازی و تولید بیواتانول و ... دارند. قارچ Trichoderma spp. یکی از ارگانیسمهای مهم تولیدکننده این آنزیم در طبیعت است. تلاشهای زیادی برای تغییر ژنتیکی تریکودرما به منظور افزایش کارآیی تولید سلولاز صورت گرفته اما گزارشی از کاربرد پرتو گاما منتشر نشده است. این تحقیق با هدف دستیابی به ژنوتیپ های جدید از دو گونه T. T. viride و harzianum با توان تولید بیشتر کمپلکس آنزیمی سلولاز با استفاده از تکنیک القای جهش در ژنوم تریکودرما با اشعه گاما انجام شد. از بین سه دسته عمده آنزیمهای متعلق به سیستم سلولازی این گونه، میزان فعالیت اگزو و اندوگلوکاناز و بتاگلوکوزیدازهای آن با استفاده از سوبستراهای مختلف (سلولز کلوئیدی، سلولز باکتریایی،آویسل، کربوکسی متیل سلولز و کاغذ صافی واتمن) اندازهگیری شد. براساس نتایج حاصله، بیشترین فعالیت آنزیمی در هر دو گونه بر کلوئیدی، سلولز باکتریایی،آویسل، کربوکسی متیل سلولز و کاغذ صافی واتمن) اندازهگیری شد. براساس نتایج حاصله، بیشترین فعالیت آنزیمی در هر دو گونه بر T.viride میزان فعالیت سلولازی بالاتری نسبت به موتانتهای T. harzianume از خود نشان دادند. بطور میانگین 24% از جهشهای ایجاد شده درگونه T. harzianum منجر به کاهش فعالیت آنزیم سلولاز گردید. در گونهی T. viride بیش از 79% جهشها به افزایش فعالیت آنزیم سلولاز منجر شد که نشان می دهد با توجه تصادفی بودن جهشهای القایی در ژنوم قارچ با استفاده از پرتو گاما، کارایی این روش در سطح قابل قبولی می باشد.

کلیدواژه ها

آنزیم سلولاز، پرتو گاما، جهش القایی Trichoderma. harzianum و Trichoderma. Viride

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.