افزایش پتانسیل آنتاگونیستی تریکوردرما با القای جهش در آنزیم گلوکاناز

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_360
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 686
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا شهبازی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای ، گروه پژوهشی کشاورزی هسته ای

حامد عسکری

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای ، گروه پژوهشی کشاورزی هسته ای

حسین اهری مصطفوی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای ، گروه پژوهشی کشاورزی هسته ای

مهیار میرمجلسی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای ، گروه پژوهشی کشاورزی هسته ای

چکیده

کنترل بیولوژیک از اجزای اصلی مدیریت تلفیقی بیماری های گیاهی در کشاورزی پایدار امروز است که راهکار موثری در کاهش استفاده از سموم شیمیایی زیانبار مرسوم می باشد. تریکودرما به دلیل برخورداری از مکانیسم های متعدد (آنتی بیوز و مایکوپارازیتیسم از طریق تولید آنزیم های لیتیک مانند گلوکاناز) از امید بخش ترین عوامل بیوکنترلی شناخته شده است. هدف این تحقیق افزایش فعالیت آنزیم گلوکاناز در دو گونه مهم این قارچ، به منظور افزایش پتانسیل کنترل بیولوژیکی آنها در برابر پاتوژن Rhizoctonia solani AG4 با استفاده از ایجاد جهش حاصل از پرتوتابی با اشعه گاما بوده است تا رقابت پذیری روش کنترل بیولوژیکی را بالا ببرد. نتایج نشان دادند که القای جهش ناشی از در 250 گری اشعه گاما، در بین 21 جدایه موتانت گونه Trichoderma viride تنها در 4 جدایه و در بین 20 جدایه موتانت T. harzianum در 9 جدایه، منجر به افزایش فعالیت آنزیم گلوکاناز شده است که کارایی قابل قبول این روش القای جهش را به اثبات می رساند. بین توانایی این جدایه ها در کنترل بیولوژیک R. solani با آزمون کشت متقابل هر یک از آنها با پاتوژن) و میزان تولید آنزیم ) گلوکاناز آنها نیز ارتباط مستقیم و معنی داری برقرار شد. بطوریکه در سطح 5% میزان ممانعت از رشد ریسه R. solani در برابر جدایه هایی که فعالیت گلوکانازی بیشتر یا مساوی با شاهد (وحشی) داشتند بالاتر از جدایه های واجد جهش های معکوس بود. داده های حاصل از این تحقیق یکی از کاربردهای مهم تکنیک های هسته ای در علوم کشاورزی و مدیریت بیماری های گیاهی را به اثبات می رساند.

کلیدواژه ها

کنترل بیولوژیک، آنزیم گلوکاناز ، اشعه گاما Rhizoctonia solani وTrichoderma

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.