تحلیل آیین قربانی حیوانات در متون نثر تعلیمی بر اساس نظریه های قربانی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی ادبیات، زبان شناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: AZTCONF03_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب امیدی

دانشجو پسادکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

قربانی حیوانات، رسمی است که در اغلب ملت ها و در ادوار گوناگون تاریخ ، رواج داشته است و افراد با ذبح انواع حیوانات و تقدیم آن به نیروهای فراطبیعی ، تلاش می کردند به آنها نزدیک شوند و لطف و خشنودی آنها را نسبت به خود جلب کنند. در متون مختلف ادب فارسی نمونه هایی از قربانی انواع حیوانات یافت شد. پژوهش حاضر که به روش توصیفی -تحلیلی و بر مبنای مطالعه کتابخانه ای انجام شده است ، می کوشد به تحلیل قربانی های حیوانی در متون نثر تعلیمی (تا قرن هفتم ) بر اساس نظریه های آیین قربانی بپردازد. نتایج پژوهش ، نشان می دهد که تعدیل قربانی های انسانی به قربانی های حیوانی از آثار نیک پایه گذاران ادیان الهی است . در متون مختلف ادبی اغلب حیواناتی چون: گاو، شتر، گوسفند، اسب به مناسبت های مختلفی چون بلاگردانی ، دفع نحوست و چشم زخم ، شکرگزاری ، کامیابی در امور،تولد فرزند، تقویت روان متوفی و دفع جادو و ابطال طلسم قربانی می شوند. قربانی حیوانات به ترتیب در متون عرفانی و داستانی غیرتمثیلی برجسته تر است ؛ ام ا در متون تمثیلی نوع آیین ، نمود برجسته ای ندارد. در تحلیل مصادیق قربانی های حیوانی نیز نظریه های بلاگردانی فریزر و خشنودی ایزدان از بویس و تایلور در تحلیل مصادیق قربانی ، کارآمدتر و انعطافپذیرتر از سایر نظریه هاست .

کلیدواژه ها

آیین قربانی ؛ قربانی حیوانات، نظریه های قربانی ؛ متون تمثیلی ، متون داستانی غیرتمثیلی و متون عرفانی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.