تحلیل مفهومی استعاره های نهج البلاغه در خطبه اشباح با رویکرد زبان شناختی (تفسیر : دشتی )

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی ادبیات، زبان شناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: AZTCONF03_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 313
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا یوسفی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه آزاد اسلامی واحدقم،قم،ایران.

نسرین زرنگار

کارشناس ارشد ادبیات عرب،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات،تهران،ایران.

چکیده

علوم شناختی دانشی است که به پژوهش درباره ی ذهن می پردازد. محققان علوم شناختی تبیین کارکردهای شناختی و فرایندهای پنهان ذهن را تنها از روش های غیر مستقیمی مانند مطالعه ی زبان ممکن می دانند. از آنجا که استعاره امکان درک موضوعی انتزاعی یا فاقد ساختار را بر حسب موضوعی عینی تر و یا ساختمند تر فراهم می کند، در حوزه های انتزاعی ، مثل مذهب ، اهمیت بیشتری می یابد. نهج البلاغه یکی از متون مذهبی ما مسلمانان است ، که استعاره های آن همواره از جنبه ی بلاغی و زیبایی شناختی مورد توجه قرار گرفته است .همین مسئله نگارنده را بر آن داشت تا در چارچوب نظریه ی معاصر استعاره با بهره گیری از جورج لیکاف، به تحلیل مفهومی استعاره ها و بازسازی مدل های شناختی آن بپردازد. یافته های این پژوهش اصول نظریه ی معاصر استعاره را تایید می کند و نشان می دهد که انتزاعی بودن حوزه ی مذهب و ضرورت درک استعاری آن، مهمترین دلیل بسامد بالای عبارات استعاری در نهج البلاغه است .

کلیدواژه ها

استعاره، نظریه ی معاصر استعاره، معنی شناسی شناختی ، نهج البلاغه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.