مقابله و ارزیابی تفاوت های سبک محتوایی و نگارشی تاریخ جهانگشای عطاملک جوینی و جامع التواریخ رشیدالد ین همدانی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی ادبیات، زبان شناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: AZTCONF03_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معین مسلمی مهنی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد

علی بستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

پس از حمله مغول به فلات ایران، و دستیابی به ذخایر علم و دانش این سرزمین و همچنین منابع سرشار مالی ، و بهرهگیری از آنها توسط این قوم وحشی ، چیزی که بیش از همه ذهن ایرانیان را مشغول کرد این بود که ؛ چرا بی خبری و غفلت درباره این ثروت علمی و ادبی ایشان را گرفتار چنین بلای عظیمی کرده است . سرتاسر قرن هفتم از فعالیت های علمی ایرانیان کم بهره است و تنها ادب و ادیبان زبان فارسی و مورخین ، بار این عظمت را به دوش می کشند. تاریخ و حوادث به خودی خود جذابیتی ندارد. آنچه که آدمی را شیفته می کند چرایی تاریخ است ، که جواب آن جز به وساطت مورخی امین و آگاه دست نخواهد داد. در این مقاله ، به قیاسی پرداخته ایم میان دو اثر تاریخی در عصر حمله مغول، که یکی تاریخ جهانگشای علاءالد ین عطاملک محم د جوینی و دیگری جامع التواریخ رشدالدی ین فضل االله همدانی است . به طور ویژه سعی شده است که مهارت این دو نویسنده،از لحاظ ادبی و تا حدی منبع شناسی تاریخی ، با توجه به شباهت ها و تفاوتهای این دو اثر، در مقابل هم ، از کوتاهی ها و اهتمامها، نمایانده شود. روش به کار رفته در این مقاله ، روشی قیاسمند، درتطبیق متقابل دو اثر، از لحاظ سبک نویسندگان و اثر هر کدام، در قالب و محتوا و شیوه نگارش ومنبع یابی نویسندگان آنهاست. ناگفته نماند، که این دو اثر، به دلیل عدم تطابق صد درصدی موضوعو محتوای تاریخی، به طور کامل قابل قیاس نبوده و نیستند.

کلیدواژه ها

عطاملک جوینی، جهانگشای، جامع التواریخ، تاریخ، ادبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.