نخستین مطالعهی نماتودهای بیمارگر حشرات در خراسان شمالی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_298
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه کمالی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاه پزشکی، دانشکدهی کشاورزی، موسسه آموزش

جواد کریمی

استادیارگروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهناز حسنی کاخکی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاه پزشکی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه فرد

چکیده

نماتودهای بیمارگر حشرات یکی از مهمترین عوامل بیوکنترل بهشمار میروند. بهدلیل کاربرد رو به رشد این گروه از بیمارگرها در دههی اخیر، شناسایی این عوامل بسیار حایز اهمیت میباشد. در این تحقیق در سال 1931 از سه زیستگاه مختلف در منطقهی بجنورد نمونه برداری انجام شد. در ادامه از مشخصات ریختشناسی و مرفومتریک به همراه دادههای مولکولی و لقاح درون گونهای برای تعیین هویت گونههای بومی نماتودهای بیمارگرجمعآوری شده استفاده شد. با روش تلهی گالریا، از بین 60 نمونه خاک جمعآوری شده، پنج نمونه از دو جنس Steinernema و Heterorhabditis جداسازی گردید. تعیین مشخصات کلاسیک با اتکا به مشخصات ریختشناسی و مرفومتریک منجر به گروهبندی جدایههای Steinernema موسوم به Boj1 ، Boj7 ، Boj8 و Boj9 در گروه گونهای feltiae و جدایهی HBoj از جنس Heterorhabditis در گروه bacteriophora گردید. تحلیل فیلوژنتیک دادههای توالی نواحی ژنی ITS و 28S D2/D3 نیز نشان داد که جدایههای منسوب به Boj1 ، Boj7 ، Boj8 ، Boj9 متعلق به گروه feltiae از جنس Steinernema و همچنین جدایهی HBoj متعلق به گروه bacteriophora از جنس Heterorhabditis بود. تبارنمای بازسازی شده براساس نواحی ژنی ITS و 28S نشان داد ایزولههای مربوط به گروه feltiae با سایر ایزولههای این گروه در یک شاخه قرارگرفتند. همچنین جدایهی HBoj با سایر جدایههای گونهی H. bacteriophora در یک شاخه قرارگرفت. نتایج آزمون لقاح بینگونهای جدایههای Boj1 Boj7 Boj8 و Boj9 با گونهی مرجع S. feltiae موید آن بود که جدایهی اول Boj1 به گونهی S. feltiae تعلق دارد. سه جدایهی دیگر Boj7 ، Boj8 و Boj9 به جنس Steinernema تعلق گرفت. بررسی حاضر، نخستین مطالعهی جمعیت بومی نماتودهای بیمارگر حشرات در خراسان شمالی است.

کلیدواژه ها

کنترل بیولوژیک، بیماری شناسی حشرات، ITS ، 28S ، Steinernema ، Heterorhabditis

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.