بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های زیتون ایرانی از طریق نشانگرهای مرفولوژیکی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_269
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1051
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصیبه شایگان

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

علیرضا قنبری

استادیاران گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

ستار طهماسبی انفرادی

استادیار و دانشجوی دکترا پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری

محمد ضعیفی زاده

استادیار و دانشجوی دکترا پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری

چکیده

شناسایی، ارزیابی و جمع آوری ژنوتیپ های بومی درختان میوه اولین گام در برنامه های اصلاحی به شمار می رود، در کشور ما به دلیل عدم شناخت کافی از ژرم پلاسم گیاهان باغی، برنامه اصلاحی مناسبی بر روی محصولات باغی مخصوصا زیتون انجام نشده است. هدف این تحقیق، گروه بندی ژنوتیپ های زیتون ایرانی، براساس صفات مورفولوژیک کمی و کیفی (طبق دستورالعمل انجمن بینالمللی زیتون IOC و تعیین فواصل ژنتیکی آنها می باشد. به همین منظور، با اندازهگیری 8 صفت مورفولوژیک، 23 ژنوتیپ زیتون ایرانی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. برش دندروگرام حاصل از آنالیز کلاستر براساس صفات مرفولوژیکی از فاصله 15 واحدی، ژنوتیپ ها به 3 کلاسترگروهبندی شدند. کلاستر اول شامل تنهایک ژنوتیپ می باشد که به مربوط به ژنوتیپ G1 است.کلاستر دوم و سوم شامل ده و یازده ژنوتیپ 14،G17،G21،G22،G 23،G12،G20،G4،G8،G16 ;G و 5 G9،G2،G10،G3،G11،G15،G18،G19،G6 (G و 7 G میباشند. این نتایج تنوع ژنتیکی بالایی بین ژنوتیپ های زیتون مورد بررسی در سه کلاستر را نشان می دهند. بنابراین برای بهره مندی از این تنوع و هتروزیس، دورگیری بین ژنوتیپ های بین کلاستری قابل توجیه خواهد بود.

کلیدواژه ها

زیتون، ژنوتیپ، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای مورفولوژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.