بررسی بیان ژن TCTP در گیاهان جو تلقیح شده با قارچ اندوفیت P. Indica در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_266
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1647
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی قبولی

دانشجوی دکتری، گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دا

فرج ا... شهریاری

دانشیار، گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه

حسن مرعشی

دانشیار، گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه

احسان محسنی فرد

دانشجوی دکتری گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دان

چکیده

قارچ اندوفیت Piriformospora indica باعث افزایش رشد، عملکرد و مقاومت گیاهان به تنش های محیطی از جمله خشکی می گردد. ژن Translationally-controlled tumor protein (TCTP) از ژن های مهم و موثر در چرخه سلولی بوده که مطالعات زیادی در زمینه کارکرد و اثر این ژن در انسان و حیوانات انجام شده است. اخیرا نقش این ژن در گیاهان مورد بررسی قرار گرفته و نتایج بیانگر ارتباط احتمالی این ژن با فرایندهای مختلف سلولی از جمله مقاومت به تنش های زیستی است. این پژوهش به بررسی بیان ژن TCTP در گیاهان جو تلقیح شده با قارچ P. indic در شرایط تنش خشکی با استفاده از تکنیک qRT-PCR می پردازد. بدین منظور، آزمایش فاکتوریل در قالب طر ح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل دو سطح قارچ و 2 سطح خشکی انجام گرفت و RNA نمونه های گیاهی با استفاده از روش ترایزول استخراج گردید. تلقیح با قارچ باعث گردید در شرایط تنش خشکی، وزن خشک اندام هوایی و ریشه در گیاهان تلقیح شده نسبت به شاهد به ترتیب 54 و 58 درصد افزایش نشان دهد. نتایج نشان داد که بیان این ژن در شرایط تنش خشکی کاهش پیدا کرده است اما این کاهش معنی دار نیست، در حالیکه بیان این ژن در گیاهان تلقیح شده با قارچ افزایش معنی داری پیدا کرده است. با توجه به این نتایج، به نظر می رسد قارچ با تاثیر بر این ژن باعث افرایش تحمل به تنش خشکی در گیاهان تلقیح شده م یگردد. استفاده از تکنیک هایی نظیر ریزآرایه یا پروتئومیکس امکان شناسایی تعداد بیشتری از ژن های درگیر در برهم کنش قارچ با گیاه را فراهم م یآورد.

کلیدواژه ها

جو، تنش خشکی، قارچ P. Indica ژن qRT-PCR ،TCTP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.