جنبه های حقوقی و اخلاقی اختراعات بیوتکنولوژی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین یحیی زاده

دانشجوی کارشناسی علوم دام،دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا وکیلی

استادیار گروه علوم دامی،،دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

پذیرش اختراعات بیوتکنولوژیکی توسط ادارات ثبت اختراع در دودهه اخیر و رشد اعطای ورقه های اختراع در این زمینه،ازلحاظ اخلاقی موجب چالشها و مجادلات قابل توجهی شده است. بعضی از این چالشها ناشی از نگاه انتقادی به اصل زیست فنّاوری و آثار زیست محیطی ناشی از دست ورزیهای ژنتیکی در موجودات زنده است. و بعضی راجع به برقراری منافع انحصاری برای صاحبان امتیاز اختراع و محدود شدن دسترسی اشخاص ثالث به فنّاوریهای زیستی است .در این مقاله پس ازبررسی تحولات قانونی مربوط و بیان جایگاه ملاحظات اخلاقی در قوانین ثبت اختراع، ضمن مطالعه چند نمونه از ورقه های اختراع در زمینه بیوتکنولوژی ،چگونگی مواجهه اداره های ثبت اختراع با این چالشها بررسی شده است. در قوانین ثبت اختراع بعضی از کشورها، مانند ایالات متحده، اساساً ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار نگرفته، اما در بسیاری از قوانین،مانند کنوانسیون اروپایی ثبت اختراع مسائل اخلاقی لحاظ شده است.لکن به طور کلی اداره های ثبت اختراع علی رغم حجم گسترده اعتراضهای اخلاقی ,جز در موارد بسیار نادر به ملاحظات اخلاقی توجه جدی ندارد.

کلیدواژه ها

اختراعات بیوتکنولوژی،زیست فناوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.