اندازه گیری و مقایسه فنل کل، آلکالوئید کل و گروه های آلکالوئیدی اندام های گیاه طاووسی (Spartium junceum.L)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_167
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک دلنواز هاشملویان

دانشیار زیست شناسی سلولی – تکوینی گیاهی، گروه زیست شناسی،واحد ساوه،

محبوبه قاضی اسدی

دانشجوی ارشد زیست شناسی سلولی – تکوینی گیاهی، گروه زیست شناسی، واحد س

عذرا عطائی عظیمی

دانشیار زیست شناسی سلولی – تکوینی گیاهی، گروه زیست شناسی،واحد ساوه،

چکیده

طاووسی Spartinm junceum.L از تیره حبوبات گیاهی زینتی و دارویی، با خاصیت ضد درد و ضد سرطان می باشد. خواص دارویی این گیاه ناشی از وجود ترکیبات فنلی و آلکالوئیدی در آن است. در این پژوهش فنل برگ، گل و ساقه طاووسی با متانول استخراج و با روش اسپکتروفتومتری در طول موج 743 نانومتر با معرف فولن سیوکالتو سنجش شد. نتایج این پژوهش نشان داد که برگ بیشترین فنل و ساقه کمترین فنل را دارد. مقایسه میانگین ها نشان داد که تفاوت محتوای فنل بین ساقه وگل معنی دار نبوده ولی بین برگ و دو اندام دیگر معنی دار است. در این پژوهش آلکالوئیدهای اندام های برگ، گل و ساقه طاووسی نیز استخراج و اندازه گیری شد. گروه های آلکالوئیدی با استفاده از روش های اسید و باز و به کار بردن حلال های مختلف استخراج و با استفاده از ارگوتامین به عنوان آلکالوئید استاندارد و با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که محتوای آلکالوئید کل در برگ بیشتر و تفاوت الکالوئیدبین گل و ساقه معنی دار نیست ولی بین برگ با دو اندام دیگر معنی دار است. از چهار بخشه آلکالوئید جدا شده، بخشه دوم که محتوی آلکالوئیدهای محلول در لیپید بود، در همه اندام ها، از بخشه های دیگر بیشتر بود. مقایسه میانگین ها نشان دهنده تفاوت معنی دار بین اندام ها و بخشه های آلکالوئیدی بود. در بین بخشه های آلکالوئیدی، بخشه 2 در همه اندام ها بیشتر و بخشه 1 از همه کمتر و تفاوت معنی دار بود. به طور کلی برگ های کوچک و تحلیل رفته طاووسی، بیشترین و ساقه کمترین محتوای آلکالوئید و فنل را دارا بودند.

کلیدواژه ها

آلکالوئید، فنل، گیاه طاووسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.