Systematic predicting human error in health care providers using SHERPA technique: A review study

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-26-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رجبلو

School of Nursing and Midwifery, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

سیدعلی کلالی ثانی

Torbat-e-Jam University of Medical Sciences, Faculty of Medicine, Nursing Clinical Research Unit, Torbat-e-Jam, Iran

هادی ساوری

School of Nursing and Midwifery, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

ایمان تقی زاده فیروزجایی

Department of Anesthesia, School of paramedicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

سمیرا صفریان

Department of Anesthesia, College of Paramedicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: اهمیت عوارض ناشی از خطای پزشکی تا حدی بالاست که بروز یک خطای به ظاهر ساده می تواند موجب افزایش مدت زمان بستری، اختلال در سلامت، معلولیت و حتی مرگ گردد. بنابراین این مطالعه با هدف تبیین ابعاد و مولفه های موثر بر پیش بینی و کاهش خطاهای انسانی با استفاده از تکنیک SHERPA به شکل مروری صورت پذیرفت. روش بررسی: این مطالعه مروری به منظور دستیابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلید واژه های فارسی و انگلیسی شامل «تکنیک SHERPA، پیش بینی خطاهای انسانی، خطاهای انسانی در بیمارستان» در بازه زمانی ۲۰۰۸تا ۲۰۲۲ انجام پذیرفت و سرانجام ۶ مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج مطالعات نشان داد که بیشترین خطاها در مراکز بهدشتی و درمانی مربوط به حوزه عملکردی بوده و کمترین خطا در حوزه بازبینی یا انتخابی به وقوع می پیوندند. در بررسی شدت ریسک در همه مطالعات خطاها با سطح ریسک غیر قابل قبول کمترین میزان را به خود اختصاص دادند و خطاها با شدت ریسک نامطلوب بیشترین مقدار را داشتند. نتیجه گیری: تکنیک SHERPA که به عنوان یک روش موثر جهت شناسایی خطاهای انسانی در بخش های درمانی است، علت، پیامد و سطح ریسک خطرات احتمالی ناشی از خطاهای انسانی را به خوبی شناسایی می کند. از آنجایی که خطاهای عملکردی در مطالعات مورد بررسی دارای بیشترین سهم بوده و بالاترین مقدار از خطاهای با ریسک غیر قابل قبول و نامطلوب را داشتند، بنابراین در تنظیم برنامه های کنترلی این مورد باید جزء اولویت قرار داده شوند.

کلیدواژه ها

Medical Errors, Health Care Systems, Human, خطاهای پزشکی, مراقبت سلامت, انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.