اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر افسردگی و استرس ادراک شده بیماران بعد از درمان کرونا

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRN-10-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مرضیه مرتضوی

Master of Clinical Psychology, Department of Psychology, Faculty of Nursing and Midwifery. Islamic Azad University, Chalous Branch, Chalous, Iran

فروزان رستمی

Assistant Professor, Department of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Islamic Azad University, Chaloos Branch, Chaloos, Iran

چکیده

مقدمه: همه گیری کرونا  یکی از بحران های بزرگ در تاریخ زندگی بشر محسوب می شود. به دلیل سرعت بالای انتقال ویروس کرونا، تمام جهان در طی چند ماه دچار این بحران بزرگ شد. این ویروس نه تنها موجب بیماری و آشفتگی جسمی و مرگ در افراد مبتلا شد؛ بلکه سبب بروز بسیاری از اختلالات روانی مانند ترس، اضطراب، رفتارهای اجتنابی و وسواسی، اختلالات خواب و اختلال استرس پس از سانحه، در بین همه اقشار جامعه شده است. هدف از انجام این پژوهش درمان شناختی رفتاری برکاهش افسردگی بیماران بعد از درمان کرونا منطقه ۲۲ تهران است روش کار: روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و طرح مورد استفاده در این پژوهش طرح پیش آزمون- پس آزمون  دو گروهی بود. جامعه آماری این پژوهش را بیماران منطقه ۲۲ تهران بعد از درمان کرونا تشکیل دادند. حجم نمونه ۲۰ نفر در هر گروه در نظر گرفته شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های افسردگی بک و استرس ادراک شده صایی و شکری  استفاده شد. جلسات پروتکل درمان شناختی - رفتاری در ۹ جلسه ۶۰ دقیقه ای اجرا شد. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان­داد که درمان شناختی رفتاری برکاهش افسردگی بیماران بعد از درمان کرونا به میزان ۰.۲۱ تاثیر دارد (۰.۰۱> p). همچنین نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که درمان شناختی رفتاری برکاهش استرس ادراک شده بیماران بعد از درمان کرونا به میزان ۰/۳۳ تاثیر دارد. (۰.۰۱> p , ۳۳/۰=, η۲ ۷۰۹/۸=F , ۶۶۸/۰=Λ). براساس نتایج این آزمون درمان شناختی رفتاری برکاهش فقدان خودکارآمدی ادراک شده بیماران بعد از درمان کرونا به میزان ۰/۱۸ (۰.۰۱> p) و برکاهش درماندگی ادراک شده بیماران بعد از درمان کرونا به میزان ۰/۱۸ (۰.۰۱> p) تاثیر دارد. نتیجه گیری: هنگامی که بیماران از طریق آموزش ها و فنون درمان شناختی رفتاری بتوانند نسبت به افکاری که منجر به ناراحتی و استرس آنها در زندگی می شود، شناخت و آگاهی کافی پیدا کنند و باورها و پیش فرض های موجود در ذهن خود را در واقعیت آزمون کنند، می توانند به نادرست بودن افکار خود پی ببرند.

کلیدواژه ها

Cognitive Behavioral, depression, Coronavirus, شناختی رفتاری, افسردگی, کرونا.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.