ارزیابی تنوع هاپلوتیپی QTL های کنترلکننده مقدار روی در ارقام گندم
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
- کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_042
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 756
نویسندگان
کارشناس ارشد اصلاح نباتات - دانشکده کشاورزی - دانشگاه شهید باهنر کرمان
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات - دانشکده کشاورزی - دانشگاه شاهد
استادیار بخش زراعت و اصلاح نباتات - دانشکده کشاورزی - دانشگاه شهید باهنر
چکیده
روی zinc یکی از ریز مغذی های روری در سلانت انسان است و کمبود ان از شایع ترین اختلالات غذایی در جهان می باشد. با توجه به مصرف گسترده گندم َ، تلاش برای افرایش سطح روی در گندم می تواند نقش بزرگی را در کاهش جهانی کمبود روی ایفا کند. با در نظر گرفتن نتایج تحقیقات مولکولی و بیومتری در شناسایی مکان های زنی بزرگ اثر کنترل کننده مقدار روی ، اهمیت شناسایی این QTL ها در گندم نان و شناسایی نشانگر های مولکولی تاثیرگذار در این QTL ها در پیشبرد برنامه های اصلاحی کشورمان بسیار سودمند است. در مطالعه حاضر تنوع هاپلوتیپی 3 مکان زنی بزرگ اثر کنترل کننده میزان روی با استفاده از 66 رقم گندم نان و 16 نشانگر ریز ماهواره در برگیرنده این QTL ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در ابتدا محتوای غلظت روی در دانه ارقام با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد به طوری که هیرمند و کرج 2 با مقادیر 21/65 و 91/6 mg/kg از کمترین و بیشترین محتوای روی در دانه برخوردار بودند. نتایج تجزیه مولکولی نشان داد که بالاترین محتوای اطلاعات چند شکلی 0/92 در نشانگر 291 Xgwm بود. تنوع هاپلوتیپی بر اساس آلل های نشانگری کرج 2 به عنوان مرجع هاپلوتیپی صورت گرفت و ارقام گندم در هر QTL در تعداد متفاوتی گروه های هاپلوتیپی قرار گرفتند. مشاهده آلل های نشانگری متفاوت با مرجع در رقم هایی با غلظت بالای روی بیانگر حضور QTL های جدید برای محتوای این ریز مغذی در ارقام ایرانی است. همچنین مطالعه حاضر نشان داد که Xgwm595 با داشتن ارتباط معنی دار و قوی ، متمایز کننده ترین نشانگر برای گزینش به کمک نشانگر می باشد و ترکیب آللی 168 - 206 - 192 جفت باز واقع در فاصله 34/5 سانتی مورگان از ابتدای کوروموزوم 4D می تواند یکی تز موثرترین ترکیب آللی در راستای پیشبرد برنامه های اصلاحی غنی سازی گندم باشد.کلیدواژه ها
تنوع هاپلوتیپی ، روی ، ریز ماهواره ،گندممقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.