تولیدات گیاهان تراریخته GMOs و پاسداشت محیط زیست

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (گیاهی، دامی و صنعتی)
  • کد COI اختصاصی: AGRIBIOTECH03_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 941
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجف الهیاری فرد

پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری

چکیده

گیاهان تراریخته در دهه اخیر به منظور تولید مواد غذایی و مصارف صنعتی رشد و توسعه قابل توجهی یافتهاند. گزارش مؤسسه ارزیابی بهره گیری از بیوتکنولوژی کشاورزی ISAAA (انتشار یافته در سال 2010 میلادی) بیانگر آن است که از آغاز تولید گیاهان تراریخته تاکنون با روندی افزایشی شاهد توسعه این گیاهان در سطح جهان هستیم. در حال حاضر 16.7 میلیون کشاورز در مساحتی بالغ بر 160 میلیون هکتار در 29 کشور جهان محصولات تراریخته را تولید می نمایند. سطح زیر کشت محصولات مذکور طی سالهای 1996 تا 2011 (پانزده سال) در کشورهای توسعه یافته یا درحال توسعه رشدی صعودی و بدون وقفه داشته است. جالب توجه است که سرعت رشد کشورهای درحال توسعه از سال 2003 نسبت به کشورهای توسعه یافته بیشتر شده است. امروزه محققان و تولیدکنندگان تولیدات گیاهی زیست فناوری دریافتهاند پژوهش و توسعه تولیدات گیاهی بیوتکنولوژیک بدون توجه به حفظ محیط زیست، موجب مخاطرات جدی برای زیست بوم انسان در آینده و توسعه ناپایدار است. لذا اخیرا و از چند دهه گذشته تا کنون توجه به مفاهیم و رعایت حفظ محیط زیست مدنظرمجامع بین المللی و کشورها قرار گرفته است. در این مقاله سعی شده است مخاطرات زیست محیطی ناشی از تولیدات گیاهی تراریخته تبیین گردد. این مخاطرات شامل فرار ژنی، آسیب به گروههای غیر هدف، مخاطرات سلامتی انسان و جانداران اهلی و تهدید تنوع زیستی می باشند.

کلیدواژه ها

تولیدات گیاهی، موجودات تراریخته، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.