ارباب جمشید-میراث دار سینمای کهن ایران
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران (استان تهران)
- کد COI اختصاصی: HAUI04_031
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 133
نویسندگان
چکیده
شهر تهران ازآنجا موردتوجه قرار گرفت که در آغاز سده نوزدهم (با شروع حکومت قاجار)به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد. در راستای این رویداد، تهران دست خوش اتفاقات و تغییراتکالبدی-فضایی که یک پایتخت به آن نیاز دارد، گردید. امروزه کلان شهری چون تهران از لایه هایمختلف رشد شهری شکل گرفته و صدها یکلومترمربع را زیرپوشش گرفته است؛ اما تهران دورانصفوی ۵ محله داشت که این محلات شامل: عودلاجان، محله بازار، چاله میدان، دولت و سنگلجبودند. در بین این محلات محله ی دولت شامل محدوده خیابان های لاله زار، علاءالدوله، شاه آباد،استامبول، سعدی و ... فعلی بود. خیابان لاله زار یکی از خیابان های محله ی دولت، پایگاه فعالیت هاو خدمات لوکس اعیان و خارجیان بود. لاله زار خیابانی بود زیبا با مغازه های لوکس و تفریحاتجدید و غیر سنتی. این خیابان با پتانسیل بالا آماده جذب جوانان و اعیانی بود که دوستدارزندگی مدرن بودند، بدین سان در دوران اوج خود تبدیل به راسته ای تفریحی و فرهنگی برایقشر فرهنگی مآب جامعه شد. بدین ترتیب لاله زار بستری مناسب برای ایجاد تئاترها، سالن هایاپرا، سینماها و تماشاخانه ها شد، اولین تئاتر، سینما و هتل تهران در این خیابان ایجادشدهاست. می توان از سینما خورشید به عنوان اولین سینمای تهران که در این خیابان احداث شدیادکرد. درواقع در شکل گیری هویت تاریخی و فرهنگی شهر تهران، تنها چند اسم بزرگ نقشنداشته است. ویژگ یها و نیروهای دیگری نیز در این پیدایش تاثیرگذار بوده اند که در سطوحو مقیاس های مختلفی از ملی، کشوری، شهری و منطقه ای و حتی محله ای را شامل می شوند.وابستگی شهروندان و خاطرات جمعی آنها موجب ایجاد حس تعلق شهروندان به یک فضایشهری و یا کالبدی مگ ردد که این فضا در اذهان شهروندان تداعی گر یک مبحث منحصربه فردشود، در این میان می توان از محله ی ارباب جمشید (واقع در منطقه ی ۱۲ تهران) به عنوان کینماد یادآور سینمای تهران کهن یادکرد. محله ی ارباب جمشید جزو محلات شاخص است کهیادآور خاطرات جمعی شهروندان است و در طول تاریخ اجتماعی، فرهنگی، هنری شهر تهرانجایگاه ویژه ای را ایفا نموده است و از دیرباز خاستگاه سینمای ایران است.کلیدواژه ها
تهران، ارباب جمشید، سینمامقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.