گزارش مقدماتی عملیات پیگردی و کاوش در خانه تاریخی اتحادیهتهران نمونه ای از همکاری های میان رشته ای در پروژه های مرمتیمجموعه های تاریخی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران (استان تهران)
  • کد COI اختصاصی: HAUI04_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد غلام نژاد

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرمت ابنیه و بافت های تاریخی دانشگاه تهران؛

علی نعمتی آبکنار

دانشجوی دکتری مرمت بناها و بافت های تاریخی دانشگاه هنر اصفهان

یاسر جعفری

دانشجوی دکتری گرایش دوره اسلامی گروه باستان شناسی دانشگاه تهران

چکیده

مجموعه تاریخی اتحادیه از بناهای تاریخی به جای مانده از دوره قاجار در محدوده بافت تاریخیشهر تهران است در حد فاصل دو خیابان شمالی جنوبی لال هزار و فردوسی واقع شده و با توجه به ادامهسکونت در این مجموعه تاریخی تا عصر حاضر، به هرغم قرار گرفتن در محدوده ای تجاری تا حد زیادی ازآسیب های ناشی از طرح های توسعه شهری مصون مانده است. با آغاز عملیات مرمت مجموعه تاریخیاتحادیه در آذرماه ۱۳۹۴ و با توجه به وجود فضاهای متعدد نیازمند به عملیات آواربرداری، پیگردی وضرورت ثبت و ضبط روشمند آثار معماری و سایر داده های احتمالی، کوشش شد تا عملیات آواربرداریو خواناسازی قسمت های مختلف مجموعه با رو شهای باستان شناسی تلفی قشده و با ایجاد ترانشه هایمتعدد در سایر فضاهای این مجموعه تاریخی کلیه آثار به دست آمده با روش های علمی ثبت و ضبطشوند. در ادامه با ایجاد ۷ ترانشه در قسمت های مختلف این مجموعه تاریخی و انجام عملیات آواربرداریو پیگردی آثار معماری، داده های مختلفی از اواسط دوره قاجار تا دوران معاصر به دست آمد و با انجاماین پیگردی ها تصویر نسبتا روشنی از روند احداث بناهای مختلف و تخریب ها و الحاقات صورت گرفتهو ایجاد بناهای جدید در این مجموعه تاریخی در اختیار مرمت گران و گروه طراحی قرار گرفت. عملیاتمرمت مجموعه اتحادیه نمونه ای از کاربرد دانش باستان شناسی در پروژه های مرمتی و ضرورت همکاریمیان متخصصین رشته های مرمت و معماری با متخصصین باستان شناسی است. نتایج به دست آمده ازپروژه مرمت خانه اتحادیه بیش از پیش موید ضرورت این همکاری است.

کلیدواژه ها

خانه تاریخی اتحادیه، باستان شناسی تاریخی، مطالعات میان رشته ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.