مرور سیستماتیک نقش فناوری های نوین در کنترل ناقلین با افزایش فزاینده در اثر تغییر اقلیم: با تاکید بر پشه آئدس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی تغییر اقلیم و سلامت
  • کد COI اختصاصی: CCCHR01_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رباب حسین پور

کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ایران

چیمن کرمی

مرکز تحقیقات بیماری های منتقله بوسیله بندپایان، دانشگاه علوم اردبیل ایران

اسلام مرادی اصل

مرکز تحقیقات بیماری های منتقله بوسیله بندپایان، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ایران

مهدی نوری

مرکز تحقیقات بیماری های منتقله بوسیله بندپایان، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ایران

چکیده

مقدمه: فرآیند شهرنشینی ، جمع آوری ناقص فاضلاب ها، تغییرات در تنوع زیستی واقلیمی، به منابع اسان برای پرورش پشه های ناقل تبدیل شده اند. بیماری تب دنگی، زیکا تب زرد، چیکونگونیا و.. با عامل انتقال بیماری توسط پشه آئدس به یک مشکل جدی بهداشت عمومی جهانی تبدیل شده است. بنابراین یکی از جنبه های ضروری برای کنترل و پیشگیری از انتقال پشه کاهش تراکم آن است. در این مقاله سعی شدهاست تا از به روز ترین فناوری ها که در ریشه کن کردن ناقلین این بیمارها نقش موثری دارند مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مروری سیستماتیک بر متون و از نوع کتابخانهای تهیه و تنظیم شده است. در این پژوهش مروری با جستجو در پایگاه های مطالعاتی PubMed، Scopus و WOS و جدید Scholar Google انجام شده است. نتایج: با مرور مطالعات مرتبط نقش فناوری های جدید در کنترل ناقلینی همچون پشه آئدس، شیوع سالیانه همه گیری بیماری های منتقله را کاهش می دهد.با توجه به اینکه فاضلاب های شهری مکان مناسبی برای تکثیر بوده و روش های سنتی اثربخشی کافی نداشته، محققان استفاده از سیستم های وسایل نقلیه زمینی بدون سرنشین HGV با یک ربات خزنده از طریق سامانه های هوش مصنوعی پهپاد، عقیم شازی پشه های نر با انرژی اتمی را در بهبود کنترل آن با نقشه برداری جمعیتی برای تشخیص زیستگاه های تکثیر پشه در سریع ترین زمان و سپس اجرای کنترل های سمپاشی را توصیه کرده اند. بحث و نتیجه گیری: علاوه بر راه های انتقال رایج پشه آئدس در دنیا (تجارت لاستیک های دست دوم، حمل و نقل هوایی، زمینی، دریایی و.و) وجود گیاه لاکی بامبودر استان هرمزگان که یکی از زیستگاه های پشه آئدس می باشد و افزایش شیوع بیماری تب دنگی در کشورهای همسایه (افغانستان، یمن، پاکستان، عربستان، عمان و کشورهای دیگر) و اخیرا شناسایی آن در کشور ایران، کنترل انتقال بیماری حائز اهمیت است بنابراین شناخت و استفاده از فناوری های جدید و پیشرفته از جمله حسگرها و سامانه های هوش مصنوعی می توانند نقش موثری در پیشگیری از شیوع بالای بیماری های با عامل پشه آئدس داشته باشند.

کلیدواژه ها

بحران اقلیم، تغییرات آب و هوایی، سلامت در بلایا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.