بررسی تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر ایجاد پدیده گرد و غبار در کشور ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی تغییر اقلیم و سلامت
  • کد COI اختصاصی: CCCHR01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله درگاهی

استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی خلخال، خلخال، ایران

علی حجاری

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی خلخال، خلخال، ایران

چکیده

مقدمه: یکی از مشکلاتی که د ر چند سال اخیر در اثر دخالت های بشری و استفاده غیرمنطقی از منابع طبیعی وتخریب آن در حال گسترش است ، پدیده گرد و غبار می باشد که آثار و پیامد های زیست محیطی نامطلوبی برجای میگذارد اثرات مضری بر سلامت و تغییراقلیم دارند. لذا این مطالعه با بررسی تغییراتاقلیمی و تاثیر آن بر ایجاد گرد وغبار و ارائه راهکارهای ممکن برای مدیریت این پدیده می پردازد.مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مروری بوده که با هدف بررسی تغییراتاقلیم و تاثیر آن بر پدیده گرد و غبار و ارائهراهکار های ممکن با آن از طریق بررسی های کتابخانه ای منابع معتبرعلمی در پایگاه های اطلاعاتی ملی و بینالمللی Google Scholar ، PubMed ، Science Direct و Magiran انجام گرفت و از بین مقالات استخراجشده و رفرنس های موجود در آن مقالات که مرتبط با موضوع تحقیق بودند، استفاده گردید.نتایج: شواهد حاکی از آن است که ۸۰ درصد گرد و غبارها و آلودگی های ناشی از آن منشاخارجی دارد و به وضعیتصحراهای واقع در شرق مدیترانه تا کشور ایران از جمله صحراهای بین النهرین در عراق، صحراهای عربستان و غربسوریه باز می گردد. ۱۵ تا ۲۰ % ریزگردها از کویرها بیابان ها یا باتلاق های خشک شده داخلی بوجود می آید و از عللهای این میتوان به کاهش شدید نزولات جوی و خشکسالی های پی درپی و طولانی مدت در سال های اخیر، احداث سدها در بالادست رودخانه های خوزستان و هدایت آب به مناطق دیگر، خشک شدن تالاب ها و باتلاق های داخلی،تخریب یا نابودی پوشش گیاهی منطقه (جنوب ایران) بخصوص پوشش گیاهی زاگرس و عوامل متعدد دیگری که موجبتخریب خاکها و اراضی شده است. پدیده گرد و غبار خسارات زیادی را برای سلامتی انسان و محیط زیست وارد میکند. از جمله این خسارات، تهدید سلامتی انسان و سایر حیوانات، محصولات زراعی و باغات، آلودگی محیطزیست (آب، خاک و هوا) می باشد. تحقیقات نشان داده که تماس طولانی با ذرات گرد و غبار عامل مهمی در ایجادبیماری هایی چون سرطانریه و بیماری های قلبی محسوب می شود. تنفس این هوای آلوده باعث بی نظمی در ضربانقلب و حملات شدید قلبی و مشکلات تنفسی و سردرد های شدید و ضعف در بینایی و بیماریهای پوستی را منجرمی شود. از دیگر تاثیرات گرد و غبار در کشاورزی میتوان به رسوب در سطح گیاهان که باعث کاهش رشد و ایجادآسیب و بیماری در گیاهان اشاره کرد.بحث و نتیجه گیری: اولین اقدامی که معمولا برای استقرار عرصه های در حال فرسایش توسط باد انجام می دهند مالچپاشی است که سطح زمین را پوشانده و از حرکت شن های روان و فرسایش آنها توسط باد جلوگیری می کند. توده گردو غباری که به وسیله باد حمل می شود در اثر برخورد با گیاهان، رسوب و از غلظت آنکم می شود و گیاهان با ایجادمانع باعث کاهش سرعت باد و با نفوذ ریشه در خاک از فرسایش می کاهند

کلیدواژه ها

ایران، تغییر اقلیم، سلامت، گرد و غبار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.