کاربرد اصطلاحات نجومی در اشعار انتقادی سیاسی ادیب الممالک فراهانی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی یافته های پژوهشی در مطالعات زبان و ادبیات
- کد COI اختصاصی: CELPL04_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 217
نویسندگان
دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
چکیده
از دیربازشاعران پارسی قشر فرهیختە جامعە خویش بشمار می آمدند ودر مضمون پردازیها،خلق مفاهیم،بیان آراء و اندیشه های خود از اصطلاحات علوم متداول عصر خویش بگونه های مختلف بهره جسته اند.یکی از این فرهیختگان ادیب الممالک فراهانی،شاعر سرشناس عصر مشروطه و پروردە مکتب بازگشت ادبی است که اصطلاحات نجومی را بطرز خاص وهنرمندانه ای درخدمت اشعار سیاسی انتقادی عصرخویش بکار برده است و تاکنون در هیچ پژوهشی به این شاخصه ، پرداخته نشده است. لذا،در این مقاله کوشش شده به کاربرد اصطلاحات نجومی در اشعار سیاسی انتقادی ادیب الممالک فراهانی پرداخته شود،که علاوه برارزش علمی ادبی میتواند سبک شعری و جنبه های فکری این شاعر را به ما بازنمایاند. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است و انجام این پژوهش به کمک مراجع و مآخذ موجود و مرتبط با زندگی،شعر، سبک و اندیشه های سیاسی انتقادی ادیب الممالک فراهانی،هم چنین منابع کهن و جدید مربوط به اصطلاحات نجومی صورت گرفته است. بر پایە تحقیقات صورت گرفته درارتباط با شعر ادیب الممالک فراهانی ، کاربرداصطلاحات نجومی درخدمت شگردهای ادبی، بویژه تمثیل های فراوان بمنظور خلق اشعار بدیع سیاسی انتقادی، میتواند به عنوان یکی از مولفه های اصلی سبک ادیب الممالک فراهانی درنظر گرفته شود. نتایج پژوهش نشان میدهد،اگرچه شعر ادیب الممالک نمودار وسعت معلومات ادبی و محفوظات فراوان وی است ،اما بهره جویی شاعر ازاصطلاحات علمی و بویژه نجومی در اشعار سیاسی انتقادی ،اساسا جنبه تفاخر و به رخ کشیدن دانش وی را نداشته است که در پرداخت آنها بیش از مفاهیم علمی-آموزشی،جنبه های ادبی وهنری بمنظورانتقال مفاهیم سیاسی انتقادی عصر شاعرودر جهت اهداف مشخصی از جمله: کاربرد اصطلاحات نجومی در اشعار انتقادی سیاسی ،هجو و مدح چهره های سیاسی آن زمان صورت گرفته است.کلیدواژه ها
ادیب الممالک فراهانی، اصطلاحات نجومی، سیاسی، انتقادیمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.