تبیین حق شهروندی در حقوق و فقه اسلامی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: هجدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات حقوقی و قضایی
- کد COI اختصاصی: IJCONF18_085
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 145
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی مهندسی برق
دانشجوی کارشناسی فرماندهی و کنترل
چکیده
یکی از مفاهیم نو و جدید در ادبیات جامعه که بازخوردهای مختلفی در عرصه سیاسی- حقوقی اجتماع داشته مفهوم شهروندی است. بنیان شهروندی براساس برابری و عدالت است که در سایه نظریات اجتما عی ، سیاسی و حقوقی تطورداشته است. صحبت از مقوله شهروندی وقتی قابل طرح است که افراد جامعه از کلیه حقوق مدنی و سیاسی بهره مندباشند و به عنوان شهروند در حوزه های مختلف مشارکت داشته و در برابر حقشان تکلیفی بر عهده داشته باشند . دغدغهدیگری که باید به آن توجه داشت نگاه سطحی به شهروندی است. شهروند فردی است که حقوق و آزادی هایی را درحدود قانون دارد و حقوق و آزا دی های او پیش بینی شده است؛ بنابراین چون حق دارد، پس باید یک رابطه متقابل بادولت داشته باشد و از دولت مطالبه کند که حقوق او را محقق کند. اگر این حد از شناسایی حقوق در تعابیر مختلفرعایت نشود در واقع خود موجب نقض حقوق شهروندی می شود؛ بنابراین تبیین دقیق حقوق شهروندی امری لازممی باشد . در کنار این حقوق، شهروند وظایفی دارد از جمله اینکه با ید در امور جامعه سهیم و کارآمد بوده و نسبت بهقوانین جاری روزمره آگاه و مطلع باشد و همچنین دارای رفتاری خلاقانه در جامعه باشد .موضوع تحقیق حاضر نیز به برر سی فقهی و حقوقی حقوق شهروندی و رابطه آن با فعالیت های اطلاعاتی می پردازد.برای نیل به مقصود، مطالب در دو مبحث سامان داده شده است. در مبحث اول به تعریف مفاهیم حقوق شهروندی وفعالیتهای اطلاعاتی پرداخته شده است و در مبحث دوم در خصوص جایگاه قانونی حقوق شهروندی در قوانینموضوعه و رابطه آن با فعالیت های اطلاعاتی براساس قوانین موضوعه و قواعد معتبر فقهی بحث گردیده و در پایان نیزبه نتیجه حاصل از مباحث مطروحه اشاره می گردد.کلیدواژه ها
حقوق شهروندی ، حقوق مدنی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعیمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.