نخستین گزارش از خسارت چوبخواری کرم گرده خوار خرما Aphomiasabella Hampson (Lep.: Pyralidae) در نخیالت استان خوزستان (مقاله کوتاه علمی)
محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 91، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 88
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEN-91-2_008
تاریخ نمایه سازی: 13 مرداد 1403
چکیده مقاله:
شب پره بزرگ خرما Aphomia sabella Hampson (Lep. : Pyralidae) یکی از آفات نخل خرما در مناطق خرماخیز کشور میباشد. در سالهای اخیر مشاهدات صحرایی و گزارش نخل داران نشان میدهد خسارت کرم گرده خوار در استان خوزستان بسیار افزایش یافته و سالانه خسارت اقتصادی به نخل خرما در ابتدای فصل رشد وارد مینماید. طی نمونهبرداری در آذر و دی ماه سال ۱۳۹۹روی پاجوشهای جوان رقم برخی در آبادان، تغذیه و فعالیت لاروهای آفت بررسی گردید. با بررسی دقیق تعداد زیادی از پاجوشها و نیز کالبدشکافی محل خسارت، دالان های لاروی همراه با فضولات و تارهای لاروی دربافت سفت و چوبی کربهای داخلی پاجوش مشاهده گردید. خروج شیره گیاهی از محل تغذیه، حضور تار و فضولات لاروی سبب آلودگی و در جمعیت زیاد به دلیل فعالیت دو تا سه لارو روی یک کرب، سبب ضعف و ازبین رفتن کرب های پاجوش شد. این اولین گزارش از فعالیت چوب خواری لاروهای کرم گرده خوار خرما و خسارت آنها روی کرب پاجوش خرما در ایران است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سارا ضرغامی
عضو هیات علمی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری
طاهره کرمی جمور
دانش آموخته دکتری، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :