آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی شهر تکاب (۱۹۸۸-۲۰۲۲) با کاربرد تصاویر ماهواره های لندست
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دومین همایش ملی بازاندیشی در چشم اندازهای بوم های بیابانی، چالش ها و فرصت های کالبدی، انسانی و اقلیمی
- کد COI اختصاصی: CRPDV02_030
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 202
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه زنجان
چکیده
هدف این تحقیق پایش و آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی شهر تکاب در بازه زمانی ۲۰۲۲-۱۹۸۸ می باشد. بنابراین با رویکردی کاربردی و با استفاده از تصاویر ماهواره های لندست ۵ و ۹، تلاش کردیم تا میزان تغییر مساحت کاربری های پنچ گانه ساخته شده کشاورزی، باغات و درختان، مراتع و زمین های بایر را بدست آوریم. پس از ورود تصاویر به محیط نرم افزار IDRISSI TerrSet و طبقه بندی نظارت شده تصاویر که امکان محاسبه مساحت هر یک از کاربری ها را در دوره مربوطه فراهم می ساخت، با دستور کراس تب، مقایسه دو تصویر صورت گرفت و مقادیر و انواع تبدیل کاربری ها آشکار گشت. طبق این تحلیل طی ۳۴ سال، مقدار کاربری ساخته شده شهر تکاب از ۸۱۰/۲۰۷ هکتار به ۳۰۰/۵۳۷ هکتار رسیده است که افزایشی بیش از دو برابر را نشان می دهد. این رشد کالبدی انفجاری، در ازای اشغال بیش از ۱۳۰ هکتار از اراضی بایر و بیش از ۱۱۰ هکتار از کاربری باغات و درختان میسر شده است. علاوه بر این عمده رشد کاربری ساخته شده در شهر تکاب، خطی و اسپرال بوده و یک مورد توسعه قطاعی شکل و تعدادی توسعه پراکنده نیز مشاهده گردید. پایش تغییرات کاربری اراضی شهر تکاب ضرورت دیدی برنامه ریزانه و پای گذاشتن به میدان عمل برنامه ریزی شهری با رویکرد توسعه پایدار را ایجاب می کند تا اراضی بکر و فضاهای سبز اطراف شهر بیش از این به کام کاربری های ساخته شده کشیده نشوند.کلیدواژه ها
کاربری اراضی، لندست، برنامه ریزی شهری، شهر تکابمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.