کاربرد ادبیات در پژوهش تاریخی( مطالعه موردی؛ عتبه الکتبه)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: چهارمین همایش ملی آموزش تاریخ
- کد COI اختصاصی: NCHE04_030
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 190
نویسندگان
دانشجوی دکترای تاریخ، گرایش ایران دوره اسلامی دانشگاه لرستان
دانشجوی دکترای تاریخ اسلام دانشگاه ادیان و مذاهب قم
استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه لرستان
چکیده
مطالعات میان رشته ای در رشد و توسعه ی علوم انسانی به ویژه علم تاریخ، نقش بسزایی دارند. تا پیش از مکتب آنال مورخان در متون تاریخی، خود را محدود به مباحث سیاسی و نظامی آن هم از دریچه ی دربار می-نمودند. با ظهور و گسترش مکتب آنال، مباحث اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز مورد توجه قرار گرفت؛ لذا متونی که با هدف تاریخنگاری نوشته نشده بودند از جمله متون ادبی(شعر و نثر)، به یک منبع مهم و قابل توجه در پژوهش تاریخی مبدل شدند. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، پس از مروری گذرا بر پیوند تاریخ و ادبیات، به اهمیت عتبه الکتبه به عنوان یک منبع ادبی در پژوهش تاریخی، پرداخته می شود. بنابر یافته های این پژوهش، عتبه الکتبه در کنار کتاب های تاریخ سلجوقیه عمادالدین کاتب اصفهانی و مجمل-التواریخ و القصص، منبع مهمی برای عصر سلطان سنجر سلجوقی محسوب می گردد که محققان با بهره گیری از کتاب مذکور، ضمن آشنایی با ساختار اداری و دیوانی عصر سلطان سنجر سلجوقی، اطلاعات مبسوطی درباره ی صاحب منصبان ایشان، بدست می آوردند.کلیدواژه ها
عتبه الکتبه، پژوهش تاریخی، متون ادبی، ادبیاتمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.