بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری (CBT) در کودکان همراه با اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) ؛ مطالعه مروری

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مطالعات نوین در علوم انسانی، علوم تربیتی، حقوق و مطالعات اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: HELSCONF05_145
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل بیکی

دانشجوی کارشناسی روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فردوس، ایران

یاسر دهقان

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فردوس، ایران

چکیده

در کودکان و نوجوانان رویدادهای آسیب زا می تواند تبدیل به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شود که همچنین می تواند با اختلالات اضطراب و افسردگی همراه باشد. در این راستا درمان شناختی رفتاری (CBT) و به خصوص نوع متمرکز بر ترومای آن(TF-CBT) به طور گسترده برای درمان اختلال استرس پس از سانحه در این افراد استفاده می شود. بنابراین این مطالعه به بررسی مطالعات پژوهشی گذشته در خصوص اثربخشی درمان شناختی رفتاری در درمان اختلال استرس پس از سانحه کودکان و نوجوانان می پردازد. تحقیقات ۵ سال اخیر (۲۰۱۹-۲۰۲۳) با استفاده از کلید واژه های CBT، PTSD و Children در پایگاه های داده PubMed، Science Direct، Google scholar، JSTOR، IranDoc، Civilica، Magiran شناسایی شده و درنهایت، از این میان ۱۴ مقاله بازیابی و وارد مطالعه شدند. یافته های حاصل از تمامی مطالعات وارد شده نه تنها نشانگر اثربخشی روش شناختی رفتاری در کاهش علائم اختلال استرس پس از سانحه در کودکان بوده، بلکه کاهش شدت علائم افسردگی و اضطراب و موارد دیگر را آشکار کردند. با این حال، ترکیب درمان مذکور با بازی درمانی در کاهش احساس تنهایی به نتایج موفقیت آمیزی منجر نشده است. در نتیجه درمان شناختی رفتاری می تواند به طور قابل توجهی به کاهش شدت علائم اختلال استرس پس از سانحه ناشی از انواع مختلف تروما در کودکان ۵ تا ۱۷ سال و بهبود نشانه های افسردگی و اضطراب و دیگر مشکلات همراه، کمک کند و نتایج مثبتی را رقم زند.

کلیدواژه ها

درمان شناختی رفتاری، اختلال استرس پس از سانحه، کودکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.