بررسی ساز و کار انتقال ریسک آنی در سبد سرمایه گذاری با استفاده از رویکرد R۲ Connectedness: شواهدی از شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشور

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران، دوره: 29، شماره: 98
  • کد COI اختصاصی: JR_IJER-29-98_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل رودری

دکتری اقتصاد، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

علی محمد احمدی

استادیار پژوهشکده اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

وحید امیدی

استادیار گروه اقتصاد، دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین دغدغه ­های صندوق بازنشستگی کشوری مدیریت سبد سرمایه­ گذاری است. بر این اساس، در پژوهش حاضر سبد سرمایه­ گذاری بلندمدت، بزرگترین زیرمجموعه آن (وصندوق) در قالب رویکرد R۲ Connectedness که توسط نعیم و همکاران (۲۰۲۳) مطرح شده است در دوره زمانی ۳۱/۰۶/۱۴۰۲-۲۶/۰۶/۱۳۹۲ (۱۷/۰۹/۲۰۱۳-۲۲/۰۹/۲۰۲۳) بررسی شده است. با توجه به اینکه وقایع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در لحظه، آثار و تبعاتی بر بازده سهم ­ها دارند، در این مطالعه به اثرگذاری/ اثرپذیری آنی سهم­ های موجود در صندوق بازنشستگی کشور پرداخته شده است. نتایج نشان داد در حوزه اثرگذاری و اثرپذیری خالص، کچاد، فولاد، کگل و شرانول (گروه اول) در عمده مواقع اثرگذار بوده و ریسک را به شبکه منتقل کرده­اند. در مقابل شپاس، پاسا، شکبیر و وبشهر (گروه دوم) بیشترین اثرپذیری از شبکه را داشته ­اند. در این صورت با بروز شوک خارجی، ریسک از سهم­ های گروه اول به شبکه منتقل شده و بیشترین اثر را بر سهم­ های گروه دوم می­ گذارد. در حوزه تحلیل شبکه و در بازار خرسی، آستانه %۴-، ارتباط بالایی بین سهم­ های موجود در پرتفو دیده می­شود. ازاین رو، در شرایط بازار خرسی، تعدیل پرتفوی مورد بررسی ضروری است. همچنین ارتباط سهم­ ها در بازار گاوی، آستانه %۴+ هیچ­گونه ارتباطی بین سهم ­ها وجود ندارد. این نکته بیانگر آن است که در این شرایط پرتفوی موجود نیازمند تعدیل نیست. همچنین چنانچه قصد فروش سهام وجود دارد بهتر است بر گروه پذیرنده ریسک یعنی شرکت­های نفت پاسارگاد، پتروشیمی امیرکبیر، لاستیک ایران یاسا و گروه صنعتی بهشهر متمرکز شوند زیرا ریسک شرکت­ های گل گهر، چادرملو، فولاد مبارکه و نفت ایرانول توسط این شرکت­ ها جذب می­ شود.

کلیدواژه ها

مدیریت پرتفو, الگوی R۲ Connectedness, سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشور, تحلیل شبکه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.