اعتبار یابی پرسشنامه ی ویژگی خودشئ گرایی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه ایده های نوین روانشناسی، دوره: 19، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JPNI-19-22_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا خبیر

Assistant Professor, Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran

کوثر تقی زاده

MA of Clinical Psychology, Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

چکیده

نگریستن به شکل بدن زنان به عنوان یک کالا و شیء جنسی سبب بروز رفتارهای نابهنجاری در زنان شده است که یکی از پیامدهای این رویکرد، این است که دختران وزنان خود را شیء تلقی کنند. با توجه به اهمیت این موضوع پژوهش حاضر باهدف بررسی شاخص های روان سنجی پرسشنامه ی ویژگی خودشئ گرایی انجام شد. بدین منظور، ۲۰۰ نفر از افراد مونث ۱۸ سال و بالاتر مراجعه کننده به باشگاه های ورزشی شهر شیراز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه های ویژگی خود شیءگرایی و نگرانی نسبت به تصویر بدن پاسخ دادند. اعتبار پرسشنامه ی ویژگی خود شیءگرایی به شیوه ی همسانی درونی، همبستگی دونیمه سازی اسپیرمن-براون و گاتمن بررسی شد که برای عامل ظاهر مدار ضرایب ۸۱/۰، ۸۲/۰ و ۸۲/۰  محاسبه شد و ضرایب ۸۵/۰، ۸۴/۰ و ۸۶/۰ برای عامل صلاحیت مدار برآورد گردید. همچنین روایی این پرسشنامه به روش تحلیل عامل تاییدی و روایی هم زمان، با پرسشنامه ی نگرانی نسبت تصویر بدن محاسبه شد. در تحلیل عامل تاییدی، نشان داد که داده های این تحقیق با مدل دوعاملی پرسشنامه ی ویژگی خود شیءگرایی برازش دارد. ضرایب همبستگی نمره ی کل ویژگی خود شیءگرایی با نمره ی کل نگرانی درباره ی تصویر بدن (۴۰/۰r=)، و زیر مقیاس های نارضایتی از ظاهر (۴۲/۰r=) و تداخل در عملکرد اجتماعی (۳۹/۰r=) معنادار بود. نتیجه نهایی این که فرم فارسی پرسشنامه ی ویژگی خود شیءگرایی از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است و از این ابزار می توان در موقعیت های بالینی و پژوهشی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Trait Self-Objectification Questionnaire, Validity, Reliability, Body Image Concern Index., پرسشنامه ی ویژگی خود شیءگرایی, روایی, پایایی, پرسشنامه ی نگرانی درباره ی تصویر بدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.