اثر گابا بر برخی شاخص های مورفوفیزیولوژیکی گیاهچه های هندوانه تحت تنش سرما

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا امیدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

مهدی صیدی

دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

میثم محمدی

استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

هندوانه یکی از محصولات پرطرفدار گرمسیری در ایران است که سرمای دیررس بهاره در مناطق معتدله و سردسیری باعث می شود همواره خطر سرمازدگی گیاهچه های آن را تهدید کند. گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) یک اسیدآمینه غیرپروتئینی است که با نقش سیگنالی خود می تواند باعث کاهش خسارت تنش در گیاهان مختلف شود. در پژوهش حاضر اثر محلول پاشی و پرایمینگ بذر با گابا ۵ و ۱۰ میلی مولار بر برخی شاخص های مورفوفیزیولوژیکی گیاهچه های هندوانه رقم "Orangeglo" تحت تنش سرما ۳ درجه سانتی گراد به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد کاربرد خارجی گابا بخوبی باعث کاهش علائم و شاخص سرمازدگی، میزان نشت یونی، محتوای مالون دی آلدهید و پرولین در گیاهچه های هندوانه شدند و محتوای آب نسبی برگ، وزن تر و خشک در شاخساره و ریشه، محتوای کلروفیل کل، کاروتنوئید و فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز را در گیاهچه های هندوانه افزایش دادند. این در حالی بود که تیمارهای محلول پاشی اثرگذاری بیشتری نسبت به کاربرد پرایمینگ بذر داشتند. همچنین در هردو روش کاربرد اثر غلظت ۱۰ میلی مولار گابا در کاهش خسارت سرمازدگی و تغییرات بیوشیمیایی گیاهچه-های هندوانه بیشتر از غلظت ۵ میلی مولار آن بود. بنابراین باتوجه به نتایج بدست آمده کاربرد تیمار محلول-پاشی ۱۰ میلی مولار گابا به عنوان راهکاری موثر در القای مقاومت به سرمازدگی در گیاهچه های هندوانه توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

آسکوربات پراکسیداز, پرولین, شاخص سرمازدگی, مالون دی آلدهید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.