بررسی اثر سطوح کودهای اوره و دامی و تلقیح بذر با باکتری Pantoea agglomeransبر رنگیزه های گیاهی، ویژگی های رویشی، کیفی و کمی کاهو (Lactuca sativa)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 8، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IUVS-8-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 141
نویسندگان
گروه باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
گروه باغبانی- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی- دانشگاه هرمزگان- بندرعباس- ایران
چکیده
به منظور بررسی اثر سطوح کودهای اوره و دامی و تلقیح بذر با باکتری P. agglomerans آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان در سه تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل استفاده از باکتری P. agglomerans به عنوان عامل اول (در دو سطح تلقیح یا عدم تلقیح بذر کاهو) و عامل دوم شامل سطوح کودی اوره (۵۰ و ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و کود دامی (۵۰ و ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و شاهد بودند. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که کود بر تمام صفات کاهو اثر معنی دار داشت. همچنین اثر تلقیح بذر کاهو با باکتری بر صفات کلروفیل a و b و فلاونوئید برگ معنی دار نشد در حالی که بر سایر صفات ارزیابی شده معنی دار شد. اثر متقابل کود و باکتری بر صفات کلروفیل b، سطح برگ و شاخص سطح برگ نهایی و تعداد برگ در بوته معنی دار نشد، اما بر سایر صفات شد. نتایج اثر اصلی نشان داد که کاربرد ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص به صورت اوره باعث افزایش معنی دار تعداد و شاخص سطح برگ نهایی، کلروفیل a، کل و کارتنوئید کاهو در مقایسه با شرایط عدم کاربرد کود شد که با کاربرد ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص به صورت کود دامی در هکتار تفاوت معنی دار نداشتند. اما بیشترین میزان TSS برگ در حضور ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص به صورت کود دامی بدست آمد. نتایج اثر اصلی نشان داد که تلقیح بذر باعث افزایش معنی دار تعداد برگ، سطح و شاخص سطح برگ نهایی بوته به ترتیب به میزان ۵۴/۱۲، ۹/۲۶ و ۵/۲۶ درصد در مقایسه با شرایط بدون تلقیح شد. بیشترین میزان کلروفیل a و کارتنوئید با کاربرد ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص به صورت کود دامی و تلقیح بذر با باکتری بدست آمد. تلقیح بذر و کاربرد کود باعث بهبود ویژگی های کیفی و کمی برگ کاهو شد. تلقیح بذر باعث افزایش فنل و فلاونوئید و کاهش نیترات برگ در هر سطح کودی شد. بیشترین عملکرد هد و اقتصادی، با کاربرد ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص به صورت کود اوره و تلقیح بذر بدست آمد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که تلقیح بذر کاهو از طریق بهبود ویژگی های رویشی موجب افزایش عملکرد هد و اقتصادی کاهو شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، کاربرد کود دامی همراه با تلقیح بذر با باکتری P. agglomerans جهت بهبود ویژگی های کیفی و کمی کاهو توصیه می شود.کلیدواژه ها
اوره, عملکرد کاهو, کلروفیل برگ, کودهای زیستی, کود دامیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.